×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Datorn tar över skrivuppgifter

2014-02-18, Tidningenvision.se

Röststyrd diktering – där datorn i stället för den medicinska sekreteraren skriver ut journaldiktat – blir vanligare i svensk sjukvård. Främst används det på röntgenklinikerna.

Fakta

Det finns dikteringsapparater, som Speech Magic, som känner igen talade meningar och omvandlar dem till textdokument. Systemet känner den enskilda användarens röst, uttal och meningsuppbyggnad och eventuella rättningar som memoreras. En ordbok med medicinska begrepp är kopplad till systemet.

Den manuella journalskrivningen är på väg bort i Danmark. Det kunde vi berätta om i förrförra numret av Tidningen Vision. I stället inför dansk sjukvård nu så kallad röststyrd diktering, där läkarna pratar in sina diktat direkt i datorn, som omvandlar tal till text.

I Sverige har röststyrd diktering varit på gång i över ett decennium. Testinföranden har gjorts runtom i landet, men tekniken har ansetts vara för omogen och många projekt har lagts på is.

Men nu tycks röststyrd diktering ha fått fäste på sjukvårdens röntgenkliniker. Det visar en rundkoll som Tidningen Vision har gjort. Röntgen i Västerås, Skellefteå, Jönköping, Helsingborg och i Gävleborgs och Norrbottens landsting är några av dem som övergått till röststyrd diktering.

Elisabeth Stoltz fick i höstas guldklocka för sina 25 år som medicinsk sekreterare i Norrbottens läns landsting. Det senaste året har hennes arbete förändrats radikalt. I december 2012 infördes nämligen röststyrd diktering med hjälp av programmet Speech Magic på landstingets röntgenkliniker.

Till en början var Elisabeth Stoltz och hennes kolleger på Kalix sjukhus rädda att bli av med jobbet.

– Men så blev det inte. Ingen har hittills blivit uppsagd, däremot har det varit naturliga avgångar. Sekreterarstyrkan har minskat med flera heltider i Norrbotten.

I dag ägnar hon sig åt andra administrativa sysslor. Hon skickar bland annat röntgenbilder, sänder kallelser till patienter och sköter fakturering.

– I början saknade jag jättemycket att skriva journaler. Förändringen har varit jobbig, men det blev bra ändå till slut.

En förklaring till att just röntgen­klinikerna tagit till sig den nya tekniken är att läkarna bara läser in korta utlåtanden.

Inger Cedvin, ordförande i Svensk förening för Röntgensekreterare, säger att införandet av röststyrd diktering har skapat mycket oro bland röntgensekreterarna.

– Det är bara på vissa ställen som det blivit personalneddragningar. Tal till text behöver vi inte vara rädda för. Utmaningen är bara att reda ut vilken administration vi läkarsekreterare ska göra i stället. Det finns många arbetsuppgifter där vi skulle kunna göra stor nytta.

Inger Cedvin tror att röststyrd diktering är framtiden.

– Förutom röntgen kan jag tänka mig att mycket inom labbverksamhet lämpar sig för röststyrda diktat. Men personligen tror jag att det tar ett tag med breddinförande, det finns fortfarande tekniska problem.
I dag har man till exempel ingen väl fungerande funktion för att kalla till återbesök i dikteringssystemet. Dessutom finns i Sverige många olika journalsystem vilket försvårar införandet.

Karin Warne

karin.warne@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum