×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Varannan kommun har brist på inspektörer

2014-08-11, Tidningenvision.se

Över hälften av landets kommuner uppger att de behöver fler livsmedelsinspektörer. Det visar Livsmedelsverkets senaste rapport.

Minst en gång om året ska kommunerna inspektera de känsligaste livsmedelsanläggningarna i kommunen. Målet som Livsmedelsverket satt upp ska vara uppfyllt senast sista december i år. Det handlar bland annat om storkök på sjukhus, äldreboenden och skolor. Men enligt Livemedelsverkets senaste årsrapport är det en bra bit kvar. 2013 var det 13 procent av anläggningarna som inte fick något besök alls.

–Vi ser allvarligt på detta. Det här handlar om anläggningar som antingen producerar stora mängder livsmedel eller hanterar livsmedel till extra känsliga konsumentgrupper. Brister i hanteringen kan få allvarliga konsekvenser, säger Åsa Eneroth, chef för Livsmedelsverkets utvärderingsenhet.

En orsak till att vissa kommuner inte hinner med är brist på personal. Drygt hälften, 52 procent av, kommunerna uppger i rapporten att de behöver mer personal. Totalt handlar det om sammalagt ett 40-tal inspektörer.

Carina Barthel är chef för Ystad-Österlenregionens miljöförbund som har haft en viss brist på livsmedelsinspektörer.

–Vi har anställt en vikarie året ut och lånat in en vikarie från hälsoskyddet för att hinna med. Under sommaren har jag också varit ut och gjort en del kontroller, säger Carina Barthel.

Carina Barthel tror dock inte att miljöförbundet kommer att behöva tillsvidareanställa fler livsmedelsinspektörer efter årsskiftet eftersom kontrollerna blir allt effektivare. Hon säger också att verksamheterna som inspekteras blir allt duktigare på miljöfrågor vilket innebär att inspektörerna inte behöver stanna lika länge på sina kontroller. En faktor hon anser har bidragit till effektiviseringen är att företagen som inspekteras måste betala för kontrollen.

–Eftersom vi tar betalt av dem vi kontrollerar har vi har helt enkelt varit tvungna att bli effektivare, säger hon.

Att kontrollerna blir allt effektivare visar sig också i Livsmedelsverkets statistik. 2013 inspekterades 91 732 anläggningar vilket är 1 700 fler än året innan. Detta trots att antalet årsarbetare inom livsmedelskontrollen har minskat de senaste åren, från 612 2011 till 596 förra året.

–Det går sakta åt rätt håll men det finns fortsatt ett behov av mer personal och kontroller. Man ska också tänka på att det är stora skillnader mellan kontrollmyndigheterna. Vissa gör ett jättebra jobb medan andra måste bli bättre, säger Linda Eskilsson, utvärderare på Livsmedelsverket.

Lasse Nilsson

lasse.nilsson@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum