×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Regeringen står för notan i storbranden

2014-08-11, Tidningenvision.se

Regeringen lämnar lugnande besked till skogsbrandsdrabbade kommunerna Sala, Surahammar, Fagersta och Norberg. 300 miljoner har avsatts för att täcka kostnaderna som följt i brandens spår.

I de drabbade kommunerna har oron över vem som ska stå för kostnaderna för skogsbranden i Västmanland varit stor.

– Fokus nummer ett är fortfarande att släcka branden men kommunerna behöver inte oroa sig för budgeten. Staten kommer gå in med 300 miljoner, sa finansmarknadsminister Peter Norman på en pressträff på regeringskansliet.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) får 250 miljoner kronor som skyndsamt ska fördelas till kommunerna. Kommunerna behöver alltså inte söka ersättning i efterhand som är det gängse tillvägagångsättet. De resterande 50 miljonerna ska betalas ut för kostnader som uppstått i nära anslutning till det direkta räddningsarbetet, exempelvis för bevakning av brandhärjade områden.

Räkningen för de franska och italienska flygplan som vattenbombat branden går även den direkt till staten. För att kunna besvara kommunernas frågor kommer man även att tillsätta en särskild kontaktperson på regeringskansliet.

Detta framkom av en pressträff med försvarsminister Karin Enström, landsbygdsminister Eskil Erlandsson och finansmarknadsminister Peter Norman som hölls med anledning av skogsbranden i Västmanland.

Åsa Eriksson (S), kommunstyrelsens ordförande i Norbergs kommun tycker det är bra att de drabbade kommunerna nu har fått ett samlat besked av regeringen. Men hon är fortfarande kritisk på flera punkter. Bland annat att kommunerna måste ansöka om ersättning för sina egna kostnader.

–Varför kan inte staten ta hela notan från början? Hur ska vi fyra kommuner kunna dela släckningskostnaderna mellan oss, vi vet ju inte hur många timmar och minuter man har släckt i respektive kommun. Det finns inget prejudikat för hur man ska göra, ska största kommunen betala mest eller ska vi splitta notan rakt av?

Åsa Eriksson undrar också vad som händer om kostnaderna för släckningen överstiger de 300 miljoner som staten lovat. Dessutom saknar hon ett besked om vilka kostnader kommunerna kommer att få ersättning för.

–Peter Norman säger till exempel att det ska vara kostnader med nära kopplingar till räddningstjänst som vakt och bevakning men vi har ju jättestora kostnader för kontaktcenter, krisledning, planering för evakuering, eftersläckning och återställning – ingår det eller inte?

Hur stora kostnader har ni för de sakerna?

–Det är omöjligt att svara på. Vi har till exemplen 60 mil brandslang liggande i skogen. Att ta in den, tvätta den och provtrycka den kommer flera anställda att jobba heltid med under flera månader, bara det är jättekostnader, säger Åsa Eriksson.

Ellen Larsson

ellen.larsson@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum