×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Komma ut på jobbet – lätt eller svårt?

2014-08-01, Tidningenvision.se

Att kunna vara öppen med sin läggning som HBTQ-person på arbetsplatsen är inte självklart överallt. Men representanter för Vision är gärna förebilder.

Vision höll under fredagen ett seminarium på Stockholm Pride om hur det är att komma ut och vara öppen med sin läggning på jobbet. I panelen satt bland annat två Vision-medlemmar med erfarenhet från olika verksamheter, som båda menade att det kändes lättare att komma ut på en kvinnodominerad arbetsplats.

– Men det kanske också var en fördom från mig, för när jag väl vågade ta steget och komma ut på en mansdominerad arbetsplats så var det inga problem för mina kollegor, sa Anders Gonzalez, IT-handläggare i Järfälla kommun.

Anders Söderberg, enhetschef på trafikmiljöenheten i Lunds kommun, höll med.

– Jag har aldrig blivit kränkt eller diskriminerad här, men jag märker att det är en råare och grövre jargong när arbetsplatsen är mansdominerad. Och jag säger ifrån de gånger de går över gränsen, sa han.

Med i panelen fanns även Caroline Bleichner, regionombudman på Visions center i Stockholm.

– Jag kom ut för arbetsgivaren redan på anställningsintervjun, och har aldrig fått någon konstig fråga, säger hon och berättar att hon sökte jobb på Vision just för fackförbundets profilering i HBTQ-frågor.

Men personer som är öppna med sin läggning på arbetsplatsen möts inte alltid av respekt. Anders Gonzalez berättade för de många seminariebesökarna om hur han hotades till livet av en arbetskamrat på grund av att han var förlovad med en annan man.

– Jag bröt ihop, men bestämde mig för att ingen jävel ska få skrämma bort mig från min arbetsplats. Brottsofferjouren på RFSL räddade livet på mig. Och jag fick stöd från både arbetsgivaren och Vision.

Enligt Marcus Gustavsson, Visions avdelningsordförande i Göteborgs stad och moderator för dagen, sa att det dock är ovanligt att medlemmar vänder sig till Vision för sådant stöd.

– Jag tror att det beror på att det är svårt att veta vart man ska vända sig. Man kanske hellre slutar på sitt jobb, sa Caroline Bleichner.

Hon tycker därför att det är viktigt att facket syns i HBTQ-sammanhang och att Visions alla representanter har kunskap och kompetens för att möta medlemmar som behöver stöd.

Vision försöker dessutom teckna kollektivavtal med kommuner och landsting för ett aktivt arbete mot diskriminering och få in frågorna i handlingsprogram och liknande.

Något konkret tips till personer som ännu inte vågat komma ut på jobbet hade inte panelen.

– Men som öppen HBTQ-person kan jag visa vägen för andra, vara en förebild, sa Anders Gonzalez, och de andra höll med.

Lotta Ekstedt

lotta.ekstedt@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum