×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Fack vill se fler krav vid upphandlingar

2014-08-14, Tidningenvision.se

Offentliga upphandlingar i kollektrafiken väcker fackligt missnöje och skapar trafikkaos när anställda går ut i strejk. Nu vill fackförbundet Kommunal att upphandlarna ställer krav på arbetsgivaren. Vision stämmer in i kritiken.

Bristande anställningsskydd och otrygghet för framförallt bussförare efter offentliga upphandlingar får Kommunal att reagera. Fackförbundet vill att den offentliga upphandlaren tar sitt ansvar och ställer krav i samband med upphandlingen. Konkret handlar det om krav på att det företag som vinner upphandlingen måste ta över befintlig personal med bibehållna villkor.

– Vi kan inte komma till rätta med de här problemen avtalsvägen. Det finns strukturella problem med hur upphandlingen går till som parterna inte kan lösa själva, säger Oskar Taxén, utredare på Kommunal.

Enligt Kommunal är problemet idag att ingen kommun vågar ställa sådana krav eftersom det i dagsläget är oklart om de är förenliga med lagen om offentlig upphandling. Lokalpolitikerna vill inte ställa krav av rädsla för utdragna domstolsprocesser som kostar pengar och som riskerar att få kollektivtrafiken att stå still. Och så länge inget prövas i domstol finns inte heller några prejudikat, vägledande domar och beslut, att följa.

– Vi vill att politikerna på central nivå ska tydliggöra att krav på personalövertagande är förenligt med gällande rätt för att komma ifrån den juridiska och politiska låsning som råder, säger Oskar Taxén.

Detta framkom under ett presseminarium i Kommunals regi. Socialdemokraterna och Miljöpartiet ställer sig bakom Kommunals förslag. Annelie Hagberg som är välfärdspolitisk strateg på Vision välkomnar också förslaget.

– Vi håller med Kommunal. Det är ett problem att exempelvis busschaufförer som jobbat fast i många år behöver söka sina tjänster på nytt för att ett nytt företag råkar vinna upphandlingen med kommunen. Det är trots allt offentliga medel som finansierar kollektivtrafiken och då är det rimligt att den typ av krav som Kommunal ger förslag på ställs på arbetsgivaren.

Ellen Larsson

ellen.larsson@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum