×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

V varnar för vinster i välfärden

2014-04-09, Tidningenvision.se

Vallöftet om förbud mot privata vinster i välfärden tycks ge Jonas Sjöstedt vind i seglen. Vänsterpartiet har fått över 9 procent i årets opinionsmätningar och siktet är inställt på att ingå i en röd-grön regering efter valet. Men hur påverkas arbetslivet för Visions medlemmar om V får igenom sin politik?

Fakta

1.  Ska a-kassan höjas?
– Det är en minoritet av de arbetslösa som får a-kassa och många får bara hälften av sin inkomst i ersättning. Höj taket och gör det lättare att gå med.

2. Ska pensionsåldern höjas?
– Inte generellt. Det finns många som inte orkar jobba till 65 år. Däremot finns det många tjänstemannagrupper som kan tänka sig att jobba längre. Det vill vi underlätta för.

3. Nämn en bra reform alliansen har gjort?
– Ja … nu får jag tänka. Lärarlegitimation är inte feltänkt från början. Men det finns säkert fler, politiken fokuseras på det man är oeniga om.

4. Första jobbet?
– När jag var 13 år jobbade jag som diskare på Esso motorhotell i Vänersborg. Lyftet med att jobba var framför allt att få tjäna egna pengar. De använde jag till resor.

Många av Visions medlemmar jobbar i privat äldreomsorg och i friskolor. Vad händer med deras jobb om ni kommer till makten och får igenom ert vinststopp?
– Vi kommer att behöva varenda en, och jag hoppas också att de får fler arbetskamrater. För i dag är bemanningen lägre på de vinstdrivna skolorna och äldreboendena.

Men om ni får som ni vill ska ju de företag personalen arbetar i förbjudas?
– Det finns ett val. Att antingen ombilda till ett icke-vinstdrivande företag eller låta det offentliga ta över. Stiftelser, kooperativ och andra icke-vinstdrivna företag ska få fortsätta som förut. Det är vinstintresset vi är ute efter, vinsterna ska återinvesteras i verksamheten.

Varför bara omsorg och skola i så fall? Varför inte förbjuda vinster på privata tandläkarmottagningar och assistansföretag också?
– Det vi har sagt är att det är skola inklusive förskola, äldreomsorg och sjukvård. Vi tittar på flera områden, men man måste ta hänsyn till att det ser olika ut. Vi tycker inte det har varit några stora problem med sjukgymnaster och tandläkare, det har fungerat ganska bra med privatpraktikerna. (Svaret har uppdaterats jämfört med tidigare artikel. V har också, efter intervjun, gått ut med att man vill ha vinstförbud för hvb-hem. red.anm.)

Konkurrens ger bättre kvalitet. Tror du inte på det?
– I huvudsak nej. Jag tror att det finns enskilda fall där det privata kan berika det offentliga. Men det kan göras utan vinstintresse. De här riskkapitalbolagen som är inne för att snabbt pressa kostnaderna och tjäna pengar tillför ganska lite vad gäller nytänkande.
– Den stora uppgiften är hur vi förbättrar den offentliga verksamheten, hur vi gör den mindre stel, mindre byråkratisk, ökar inflytande för löntagare och valmöjligheterna för brukare. Det finns en del väldigt goda exempel.

Som vilka då?
– Jag var på Gerdas äldreboende i Göteborg. Förutom otroligt hög kvalitet och valmöjlighet för brukarna var det stort inflytande för de som jobbar där när det gäller schemaläggning och budget. För mig är det vägen att gå.

Hur ska löneskillnaden mellan män och kvinnor minskas?
– I en del kommuner där vi styr försöker vi ta vårt ansvar som arbetsgivare. Till exempel i Malmö där vi gjort lönekartläggningar och gått in med riktade lönehöjningar till dem som är underavlönade, vilket ofelbart visade sig vara de kvinnodominerade grupperna som undersköterskor och socionomer. Sedan förstärks löneskillnaderna av dagens skattepolitik. Inkomstklyftan har ökat, vilket till stor del beror på att man sänkt skatten för rika män och till exempel försämrat sjukförsäkringen för långtidssjukskrivna som är kvinnor. På lång sikt är delad föräldraförsäkring en nyckel. Genom att kvinnor är mest föräldra­lediga och vabbar mest stannar man upp i löneutvecklingen och får också usla pensioner. Om vi får en ny majoritet efter valet kommer vi göra allt vi kan för att ta steget mot en delad föräldraförsäkring.

Varför ska du bestämma över hur föräldrar tar hand om sina barn?
– Det gör vi redan i och med att vi har en föräldraförsäkring. Frågan är hur vi styr. Ersättningen ska vara så god att man inte som i dag väljer bort att den som har hög lön är hemma.

V vill också ha fler fasta jobb och färre tidsbegränsade anställningar. Hur ska det gå till?
– Det pågår ett systematiskt missbruk av visstidsanställningar i dag. Vi vill ta bort anställningsformen allmän visstidsanställning. Ska man ha någon tidsbegränsat anställd ska det finnas en orsak som vikariat eller arbetstopp, annars ska fast jobb vara det normala. Vi vill också skärpa reglerna så att den som jobbat ett visst antal månader ska ha rätt till en fast tjänst.

Vad är problemet?
– För den enskilde blir det enorma problem. I storstäderna kan du varken få en hyreslägenhet eller lån på banken. Massa människor kan inte planera sin semester eftersom de alltid måste vara beredda på att jobba. Och för arbetsplatsen skapar det problem med en kärna av fast anställda som ständigt ska lära upp nya.

Och ni vill förbjuda bemanningsföretag. Varför då?
– I princip är vi mot bemanningsföretagen, men med EU:s direktiv är det inte möjligt att förbjuda dem. Vi vill att staten slutar använda sig av bemanningsföretag och vi vill skärpa lagen så att man inte kan säga upp folk och ta in bemanningsföretag i stället. Och det ska finnas en tidsgräns för hur länge man får ha inne bemanningsanställda så att det inte blir en permanent lösning.

Varför lagstiftning? Ska inte fack och arbetsgivare kunna bestämma det i avtal?
– Jo, fast jag upplever att arbetsgivare har överhanden och missbrukar den ganska kraftigt. I bransch efter bransch vill man inte ha fast personal. Ska vi acceptera det? Nej, vi ska gynna arbetsgivare som vill ge fasta jobb.

Ni vill göra stora satsningar i kommunsektorn, anställa tusentals fler lärare, bygga 40 000 nya bostäder, göra satsningar på sol och vindkraft, kollektivtrafik och järnväg, gratis kulturskola på sikt. Men ni får inte igenom allt även om ni vinner valet. Vad prioriterar du?
– Att få bort de privata vinsterna i välfärden. Sen inser vi att vi får kompromissa när det gäller den ekonomiska politiken. Men ju starkare vi blir desto större möjligheter kommer vi ha att få igenom vår politik.

Fotnot:

Mårten Kierkegaard

marten.kierkegaard@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum