×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Tonsäker friskvård lyfter de anställda

2014-04-15, Tidningenvision.se

Det är roligt, svängigt och gör de kommun­anställda friskare. Satsningen på körsång som friskvård har blivit en succé i Östersunds kommun.

Fakta

Körledaren Camilla Karlsson om tre populära låtar i Östersunds kommunkörer:

1. Livin´on a prayer av Bon Jovi – ”Jag älskar den här, en tung hårdrockslåt som nästan alla kan. Jag har tagit ut stämmor på refrängen och det blir ett härligt tryck. Brukar bli en publikfavorit.”

2. I believe I can fly av R Kelly – ”En riktig pepplåt om att våga tro på sina drömmar. Arrangemanget har jag lånat från en engelsk gospelkör. Den är ganska komplicerad men när kören träffar rätt blir det oerhörd power.”

3. Låt solen värma dig av Ted Gärdestad – ”Kören ville sjunga något på svenska och då hittade jag den här ganska okända låten av Ted Gärdestad. Det är en glad och svängig schlager i reggaetakt från 1980-talet om att sprida glädje när man sjunger tillsammans.

– Det är otroligt energigivande, man blir varm inifrån och ut, säger sopranen Louise Willmer, som när hon inte sjunger tillsammans med sina kolleger är HR-konsult på personalavdelningen.

Medan många kommuner skrotar friskvårdstimmen (se Tidningen Vision nr 4/2014) går man på en annan linje i Östersunds kommun. Utöver de traditionella friskvårdsalternativen finns här också ett skönsångsalternativ.

Sedan drygt ett år tillbaka sjunger ett 80-tal anställda i Östersunds kommun i tre olika körer. Den kanske främsta förklaringen till framgången stavas Camilla Karlsson. Hon är körledare och var med på en medarbetardag för två år sedan och hade ett 20 minuters sångpass med de anställda.

Det blev uppskattat och det ena gav det andra. Numera är måndagen den stora kördagen i Östersunds kommun och Camilla Karlsson hinner med tre pass.

– Många säger att det är skönt att komma iväg en stund, göra något helt annat och träffa andra som gillar att sjunga. Man blir pigg och glad av att göra saker tillsammans, säger Camilla Karlsson som är övertygad om att körsång gör folk friskare.

– Det finns så många olika ämnen i kroppen som utsöndras när du sjunger och du får en bättre blodcirkulation och därmed bättre immunförsvar, säger hon bestämt.

Mary Lam Ericsson, HR-konsult på personalavdelningen, berättar att man sneglade på forskning som visar på positiva hälsoeffekter av körsång innan man bestämde sig för denna ovanliga friskvårdsaktivitet.

– Våra medarbetare är nöjda med detta annorlunda friskvårdserbjudande. Gymkort och fysik träning är också bra, men det passar inte alla, säger hon.

Repertoaren är i högsta grad blandad. Den här måndagen svängde det lite extra om den lite gospelinspirerade Oh, isn´t it good, tycker Louise Willmer.

– Hela kören fick feeling. Alla sjöng med från hjärtat och det blev en otrolig stämning, säger hon.

Kan körsång verkligen vara friskvård? Måhända finns det någon läsare som muttrar något i den stilen. I så fall har Louise Willmer svar på tal:

– Den som möter alla glada ansikten efter ett körpass skulle inte tveka en sekund, säger hon.

Niklas Lindstedt

niklas.lindstedt@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum