×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Sverige varnas åter av EU för ofasta jobb

2014-04-17, Tidningenvision.se

EU-kommissionen sätter åter press på Sverige och kräver lagändringar för att förbättra villkoren för visstidsanställda. EU anser att det är för lätt att missbruka dagens lagstiftning.

Fakta

Sedan 2007 finns fyra olika sorters tillfälliga anställningsformer.

  • Allmän visstidsanställning: Får användas fritt av arbetsgivaren. Om man haft en sådan anställning i mer än två år under en femårsperiod övergår anställningen i en tillsvidaretjänst.
  • Vikariat: Måste ersätta en specifik tjänst eller specifika arbetsuppgifter. Även här gäller att om vikariatet varat längre än två år övergår den i en tillsvidareanställning.
  • Säsongsarbete: Får användas om det handlar om arbete som bärplockning, jordgubbsförsäljning och liknande som är tydligt kopplat till en viss tid på året.
  • Arbetstagare som fyllt 67 år: Tidsbegränsade anställningar får användas om personen är äldre än 67.
  • Utöver detta finns möjligheten till provanställningar på max sex månader.

Källor: TCO, Lagen.nu

De nuvarande reglerna för visstidsanställning innebär att den som haft ett vikariat eller allmän visstidsanställning under en sammanlagd period på 24 månader under en femårsperiod blir tillsvidareanställd.

Men tiden räknas separat för de olika anställningsformerna vilket medför att arbetsgivaren kan ”stapla” olika anställningsformer på varandra för att undvika att tillfällig personal blir tillsvidareanställd.

TCO anmälde reglerna till EU-kommissionen som nu för andra gången utfärdat ett så kallat ”motiverat yttrande”. Regeringen har därmed två månader på sig att ändra den svenska lagstiftningen för att undvika att dras inför EU-domstolen.

–Den svenska regeringen har återigen misslyckats med att övertyga kommissionen om att Sverige lever upp till EU-rättens krav. Det hela skulle dock kunna lösas genom att ändra några få ord i anställningsskyddslagen, vilket TCO har föreslagit ända sedan processen inleddes, säger Samuel Engblom, chefsjurist på TCO, i ett pressmeddelande.

Lasse Nilsson

lasse.nilsson@sktf.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum