×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Lockar soffliggare med pizzakväll

2014-04-29, Tidningenvision.se

Hur når man ut med information som ingen efterfrågar? Den frågan brottas EU-informatören Lovisa Aldrin med inför EU-valet i maj. Svaret stavas poetry slam, modevisning och pizza.

Fakta

Titel: EU-informatör.
Arbetsplats: Halmstad kommun.
Ålder: 32 år.
Lön: 29 000 kr/mån.
Bor: Radhus i Halmstad.
Familj: Man och två barn.

Det har varit fullt upp för Halmstad kommuns EU-informatör. Under tre späckade dagar har hon lyssnat på debatter, föreläsningar och seminarier med EU-parlamentariker, forskare, politiker och minglat med kolleger i andra kommuner, landsting och regioner.

Europaforum i Hässleholm är startskottet på valspurten inför parlamentsvalet. Det är en peppad och nöjd Lovisa Aldrin som hoppar in i bilen och styr tillbaka hem till Halmstad och en informationskväll med pizza och EU-snack.

Dagarna i den skånska järnvägsknuten är en Almedalsvecka för dem som på ett eller annat sätt jobbar med EU. Alla är där och det pratas hållbarhet, utvidgning, arbetsrätt och parlamentsval från tidig morgon till sen kväll.

– För mig är det viktigt att utbyta idéer med andra EU-informatörer och prata om hur man når ut till människor. Det är vårt största problem. Hur når vi fram med ett budskap som ingen är intresserad av?

På en knapp timme kör Lovisa Aldrin de tio milen. Hon pratar mycket och snabbt om sin favoritpolitiker Birgitta Ohlsson, om bristen på EU-perspektiv i svenska skolböcker och varför hon har världens bästa jobb.

Engagemanget går inte att ta miste på. Redan som liten blev hon vegetarian, gick med i Djurens rätt och sade farväl till skinnskorna. Tjejjouren, Situation Stockholm, ordförande i samhällsvetenskapliga föreningen vid Stockholms universitet, medlem i Folkpartiet, ordförande i Liberala kvinnor i Halmstad, Kvinnojouren och medlem i Svenska republikanska föreningen ger en fingervisning om Lovisa Aldrins hjärtefrågor sedan dess.

– Jag vill vara med och förändra i alla kanaler jag kan, jag vill inte vara en åskådare. Min mamma är feminist och har fört över en vilja att vara med och påverka sam­hällsutvecklingen.

Som EU-informatör har hon tre uppdragsgivare: kommissionen, Region Halland och Halmstad kommun, som tillsammans bildar Europa Direkt Halland. Det är halmstadbornas och hallänningarnas eget medborgarkontor för EU-frågor och Lovisa Aldrins uppgift är att öka kunskapen och gärna också valdeltagandet.  

Det är inget lätt jobb. Bristen på intresse om det stundande valet förundrar – och irriterar – henne.

– Jag får fortfarande frågor om de där jävla gurkorna! Det var 1995 som den diskussionen dök upp. Det är helt otroligt egentligen. Om man har minsta kunskap så borde man ha släppt det där för länge sedan.

Men kunskapsluckorna har sina förklaringar, konstaterar hon i nästa andetag. I skolans läroböcker lyser EU med sin frånvaro och de beslut som fattas i Bryssel blir i bästa fall korta notiser på utrikessidorna i de svenska dagstidningarna.

– Det är en förklaring till att främst de unga känner sig distanserade. Bristen på uppmärksamhet sänder signalen att politiken är någonting långt borta som inte berör deras liv.

Det är här Lovisa Aldrin kommer in i bilden. En stor del av hennes arbetstid går åt till att planera och genomföra olika event och debatter. Här krävs att slipstenen dras på rätt sätt. Visst kan man välkomna ungdomar till en panelkväll med rubriker i stil med ”Den konstitutionella krisen i EU”, men risken är överhängande att argumenten ekar i en tom lokal.

När Lovisa Aldrin nyligen bjöd in folkpartisten och EU-ministern Birgitta Ohlsson kryddades föreställningen med en modevisning kring kvinnors maktkläder i Bryssel och när de politiska ungdomsförbunden debatterade EU i stadsbiblioteket sockrades anrättningen med poetry slam.

– Det gäller att luras lite. När det går upp för människor hur otroligt mycket i det svenska samhället som påverkas av EU, då brukar frågorna och intresset komma.

Ingen behöver dock övertyga Lovisa Aldrin om unionens fördelar. Det var en insikt som växte fram när hon läste statsvetenskap på universitetet och insåg att på egen hand är lilla Sverige en tummetott i världspolitiken. Samarbete och allianser är det som står till buds om vi vill vara med och påverka de globala miljöproblemen, lyder hennes slutsats.

– Det står ingenstans i min jobbeskrivning att jag måste vara för EU. Det hade säkert funkat ändå, men jag tror inte att man söker sig till en sådan här organisation om man inte gillar det den står för.

Men oavsett vad Lovisa Aldrin själv tycker är EU-informatörens roll att berätta sakligt och korrekt om EU och det förestående valet. Hon mörkar inte att det låga valdeltagandet senast, 45 procent, är ett allvarligt problem som hotar hela det demokratiska fundamentet. Men i nästa andetag vänder hon det till en uppmaning till alla som överväger att röstskolka.

– Det är just därför det är så viktigt att rösta. Är man helt emot EU som institution kan man i så fall rösta blankt. Om man bara lägger sig på soffan så överlåter man åt andra att bestämma vilka politiker vi ska ha i parlamentet.

Ett 30-tal personer har kommit till Med­borgar­huset i Andersberg, det enda miljonprogramsområdet i Halmstad. Lockbetet är redan agnat – pizzor och läsk står uppdukat på ett bord. Med hjälp av en instruktionsfilm förklarar sedan Lovisa Aldrin var, när, hur och varför man ska rösta i EU-valet.

Inte ett ord sägs om gurkorna den här kvällen och inte är det så illa med medieintresset heller. När frågorna är slut vill två journalister, en från radio och en från teve, intervjua Halmstad kommuns EU-informatör.  

– Det måste ha varit nyhetstorka i dag, konstaterar Lovisa Aldrin överraskat när hon sätter sig i bilen för att köra hem.

Niklas Lindstedt

niklas.lindstedt@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum