×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Vad gör Vision för min pension?

2013-09-24, Tidningenvision.se

Britta Ljusberg, pensions- och försäkringsrådgivare på Vision:

– Det viktigaste är att vi förhandlar fram kollektivavtal. För har man kollektivavtal finns också tjänstepension. Vi är också delaktig vid upphandlingar av vilka bolag man som anställd kan placera tjänstepensionen i. Där har vi ställt krav och pressat ned avgifterna, den procentsats som bolagen tar för att förvalta ditt pensionskapital.

Hur vet jag att arbetsgivaren betalar in till min tjänstepension?

– Dels står det i anställningsavtalet vilket kollektivavtal som gäller, dels får du ett årsbesked från bolaget som förvaltar pensionen. Och du kan förstås också kontakta Vision om du är osäker på vad som gäller i din anställning. Du bör även göra en årlig koll med arbetsgivaren av hur mycket som betalats in.

Men en arbetsgivare kan väl ordna pensionsförsäkringar för sina anställda utan att ha kollektivavtal?

– Ja, men det är jättesvårt att som enskild anställd förhandla fram ett bra avtal. Och om arbetsgivaren har en egen lösning så är den sällan eller aldrig lika bra.

– Jag tycker att alla som byter anställning i samband med avknoppningar, ägarbyten eller upphandlingar ska vara vaksamma. Om du erbjuds 1 000 kronor mer i månaden, men samtidigt inte har tjänstepension så går du back. Välj en arbetsgivare som har kollektivavtal.

Om tidigare arbetsgivare inte betalat in till tjänstepensionen. Vad gör jag då?

– Kontakta den arbetsgivare det gäller och be dem rätta till felet. Kontakta Vision snabbt om ni inte blir överens. Det blir förstås svårt om arbetsgivaren inte finns kvar, men det finns också en viss garanti i kollektivavtalet för privata företag. Om ett företag gått i konkurs och inte gjort inbetalningar kan det täckas av en garantifond.

Vad gör Vision för att förbättra den allmänna pensionen?

– Då handlar det om opinionsbildning. Och att svara på remisser när det görs statliga utredningar om att förändra pensionsvillkoren.

 

 

Mårten Kierkegaard

marten.kierkegaard@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum