×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Stor oro när Region Skåne stöps om

2013-09-11, Tidningenvision.se

Oredan är total inom administrationen i Region Skåne. Förvaltningar slås samman och gamla tjänster försvinner. Omkring 300 anställda vet inte vad de ska arbeta med – om de överhuvudtaget får arbeta kvar.

Fakta

Många förändringar i Region Skåne under senare år har påverkatVisions medlemmar. Här är ett urval.

  • Folktandvården i Skåne bolagiseras 2014.
  • Regionens IT-verksamhet lades 2010/2011 ut på privata företag.
  • Flera verksamheter har nyligen centraliserats till en plats i regionen, bland annat lönehanteringen och sjukhusarkiven.

Primärvårdens kansli ligger i ett gult tegelhus strax utanför centrala Lund. Byggnaden har en historia av turbulens. För två år sedan övergav läkemedelsföretaget Astra Zeneca lokalerna när företaget samlade sin forskning i Mölndal. Nu knackar osäkerheten åter på dörren. Sedan i våras har ett tiotal anställda slutat och stämningen bland de som är kvar präglas av oro och ilska.

Anledningen är den stora organisationsförändring som Region Skåne sjösatte i våras.

– Processen är vidrig och smärtsam och det känns inte som att det finns någon tanke eller plan från ledningen, säger Lena Gleesborg, samordnare och kontaktperson för Vision på primärvårdens kansli.

Kollegan och ekonomiassistenten Madeleine Christensson har jobbat 34 år inom Region Skåne och dess föregångare. All trygghet är borta, menar hon. Osäkerheten kring framtiden upptar mycket av hennes tankar.

– Det är det första man tänker på när man vaknar och det sista man tänker på innan man går och lägger sig, säger hon.

Vad som sker är att regionens 13 förvaltningar slås samman till fyra. Samtidigt ska kostnaderna för administration minskas med 15 procent.

I den stora omvälvningen har alla administrativa tjänster – chefer, ekonomer, ekonomiassistenter, administratörer, IT-personal, personalvetare, kommunikatörer och flera andra yrkesgrupper – försvunnit.

I stället skapas nya tjänster, med nytt arbetsinnehåll, som de anställda får söka.  Det är dock tydligt uttryckt att de nya tjänsterna inte kommer att räcka till alla.

Att det är en jobbig situation för många blir tydligt när Tidningen Vision pratar med medlemmar inom administrationen. Flera kritiska personer vill vara anonyma för att inte hamna i en sämre sits när de nya tjänsterna ska fördelas. Flera chefer har redan blivit av med sina chefstjänster och väntar på svar kring sin yrkesframtid.

Förändringen görs av flera anledningar. En är ekonomisk, regionen har gått back under flera år. En annan anledning att samarbetet mellan sjukhusen och mellan sjukhus och vårdcentraler fungerat dåligt. En del, bland annat den nye regiondirektören Jonas Rastad, har också tyckt att antalet chefer varit för stort.

Förändringsprocessen går avsiktligt snabbt. Tanken är att tiden av plågsam osäkerhet för de anställda ska bli så kort som möjligt. Men den höga hastigheten har baksidor. Många upplever att informationen varit usel och ansökningstiden för nya tjänster har ibland varit så kort som en vecka. Inte heller Vision har hunnit med i svängarna.

– Det har varit så mycket förhandlingar, och tvister kring den nya organisationen. Dessutom har vi varit med vid tillsättningen av alla nya chefer. Det har gjort att vi knappt har hunnit prata med medlemmarna, säger Monika Göl, Visions ordförande i Region Skåne.

Sammanlagt är det omkring 300 anställda, både på regionens sjukhus och på de centrala förvaltningarna, som berörs av förändringarna.  Just nu påverkas inte administrationen på Skånes universitetssjukhus i Lund och Malmö, det kommer i ett senare skede.

Vårdpersonal, inklusive medicinska sekreterare, påverkas i nuläget inte heller av organisationsförändringarna.

Oscar Magnusson

oscar.magnusson@sktf.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum