×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Sommarjobbare lyfter Vårby

2013-09-02, Tidningenvision.se

Arbetslösheten är hög och otryggheten upplevs som stor i stadsdelen Vårby i Huddinge. Men ett treårigt sommarjobbsprojekt ska förändra bilden av området.

Fakta

Sollentuna kommun: Ersätter arbetsgivare som anställer sommarjobbare födda mellan 1994 och 1997 med halva lönekostnaden.

Säffle: Ungdomar i årskurs 8–9 samt första året på gymnasiet erbjuds ett ”kreativt sommarjobb”; att arbeta fram en scenkonstföreställning om könsroller, rasism och utanförskap.

Skövde: Kommunen ger i samarbete med Skövde stadsmuseum, Skövde Musikskola och Helens dansskola ungdomar sommarjobb i fyra veckor som dansare till en föreställning om Sankta Elin, som stadsmuseet även har en utställning om i år.

Allt fler: Att få ungdomar mellan 16 och 19 år att starta och driva eget företag, som sommarlovsentreprenör, verkar vara en trend på uppåtgående. Kommunen ger ungdomarna ett par tusenlappar i startkapital och kurser i eget  företagande.

Stadsdelen Vårby i Huddinge, söder om Stockholm, uppfattas som en farlig plats av invånarna enligt en trygghetskartläggning som kommunen gjort. Skönt då att det är ljust ute – klockan är nio på morgonen – när jag kliver av tunnelbanan och går ut på ett öde betongcentrum. På gång- och cykelvägen bort mot miljonprogramhusen går bara ett par enstaka personer och en hund. Men så plötsligt, på asfaltsgården mellan de brunröda husen på Nygårdsvägen dyker de upp. Ett gäng på kanske tio ungdomar. De är beväpnade – med krattor, hackor och grepar.

– Vi är här för att det ska bli fint, förklarar Charles, 17 år, som inte vill avslöja sitt efternamn, medan han med sitt redskap drar loss ogräs som rotat sig hårt mellan några stenplattor.

– Vi har också gjort en grill som alla i området kan använda, så slipper de köpa en egen. Och vi har målat bänkar och gör Vårby säkrare, säger han och pekar på ett staket runt ett buskage som numera står stadigt, berättar Charles.

Han är en av 70 ungdomar mellan 15 och 21 år som fått sommarjobb genom det treåriga projektet Tillsammans för Vårby, ett samarbete mellan Huddinge kommun, fastighetsbolagen Huge, Balder och Graflunds. Andra grupper i projektet har byggt odlingslådor, målat källargångar, förbättrat garageplatslinjer och annat som gör stadsdelen snyggare.

– Det unika med projektet är inte att ge ungdomar sommarjobb, det gör alla kommuner. Det unika är att alla fastighetsbolag och kommunen går samman för att investera socialt och lyfta stadsdelen som helhet. Tanken är att få en bättre dialog mellan bostadsbolag och dess boende, och mellan kommunen och dess invånare. Det är också en chans för ungdomarna att skapa stolthet för sitt område och sig själva. Alla vinner på det, säger projektledaren Daniel Eidhagen.

Nio av de 70 ungdomarna som är lite äldre har fått särskild utbildning i bland annat ledarskap och konflikthantering, och fungerar som arbetsledare för en mindre grupp. En av dem är Murat Erdal, 19 år, som tillsammans med sitt team är i färd med att måla en förrådslänga i falurött.

– Man kan säga att jag är en spelande kapten. Jag ska inte bara bossa, jag gör lika mycket som de andra, men jag har mer koll. Jag är själv från Vårby, jag bor här och vill att det ska bli bättre. Allt behöver rustas upp och fräschas till, säger han och berömmer sin grupp för allt de gjort hittills.

Som att de röjt träd från en BMX-bana och byggt en beachvolley-plan, som redan används flitigt.
– Alla i gruppen kan vara stolta för vad vi gjort. Vi är snabba, effektiva och arbetsvilliga.

Att Huddinge kommun satsar särskilt på Vårby beror, enligt Daniel Eidhagen, på att området har hög ungdomsarbetslöshet och att det av många upplevs som otryggt. Men vissa ofördelaktiga rykten stämmer inte, och Vårby klumpas ibland felaktigt ihop med andra miljonprogramområden. Daniel Eidhagen berättar att när kravaller härjade i Husby (i norra Stockholm) i våras pratades det om att de pågick även i Vårby.
– Många har fördomar och tror att Vårby är ett farligt ställe, men det är omtyckt av oss som bor här, säger Murat Erdal.

Även Charles tycker att det dåliga anseende Vårby har är både gammalt och överdrivet.
– Asså, alla förorter har negativa sidor, men här är det inget stort problem, för här känner alla alla.

Samtidigt tror Charles att Vårby skulle kunna bli säkrare om fler av invånarna jobbade. Då skulle eventuella bråkstakar ha annat att sysselsätta sig med, och med lönen skulle de öka möjligheterna till schysta aktiviteter. För även om Vårby är lugnare än sitt rykte, känner sig inte alla helt trygga.
– Nej, det är fortfarande farligt här. Särskilt som tjej kan man inte gå ensam ute när det är sent, säger Jessica Kaikai, 19 år.

Hon är arbetsledare för Charles och de andra i det arbetslag jag först stötte på när jag kom till Vårby i morse. Då hade de redan jobbat i två timmar, och nu är de väldigt trötta. Gänget tar en paus från arbetsuppgifterna och slår sig ned på parkbänkarna intill, på ryggstöden, på armstöden och på de egentliga sitt­ytorna. De hänger på varandra på ungdomars vis. Gäspar stort. Med varsin nalle i hand, ja, mobiltelefonerna alltså.

– I början tog de rast när de ville och det var ett rent kaos, säger Jessica Kaikai, och lägger själv utmattat ned huvudet på bordet framför sig.
– Det svåra är att de är mina kompisar. Jag mår dåligt av att säga till dem.

Som på beställning ger en kille i gruppen, Avirup Das, ett exempel på hur bångstyrigt det kan låta:
– Kom igen Jessica, låt mig vila, vi har ju samma hudfärg.

Då kan inte arbetsledaren hålla sig för skratt. Som att det skulle spela någon roll, liksom.
– Men vi är ju här för att jobba, säger Jessica Kaikai sedan, som med stöd från Daniel Eidhagen trots allt har fått bättre pli på sina kompisar.
 

Åtminstone Charles håller med henne.
– Det är jobbigt att jobba och vi måste vakna tidigt. Men ett jobb ska väl inte vara så enkelt, och det är bättre än att bara punda runt. Och med det här jobbet blir det två bra saker: Vårby blir fint och jag tjänar pengar.

Han får 5 000 kronor på tre veckor, och har lite olika idéer om vad han ska göra för dem.
– Köpa vodka, säger han och skrattar.
Det är ett skämt.
– Nej, jag ska investera. Nej, resa. Eller slösa alla pengarna på skräpmat.

Skämt eller allvar, ungdomarna inser att det finns fler fördelar än lönen med att jobba i projektet. För en del är det första gången de arbetar någonsin. De berättar att de har lärt sig att komma i tid, lyssna bättre på andra, vara sociala och ha tålamod. De går och lägger sig i stället för att sitta uppe halva natten för att titta på tv. Till och med mobilerna lämnas ifred lite oftare. Och de får arbetslivserfarenhet.

– Målet är att de ska få tillräckliga meriter för att få jobb på egen hand nästa sommar. Då kan projektet dessutom anställa nya ungdomar. Långsiktigt ska det också göra det lättare för dem att få arbete över huvud taget, med det kommer vi ju inte att märka så snabbt, säger Daniel Eidhagen.

Men flera av ungdomarna har stora drömmar om det framtida arbetslivet. Någon vill bli psykolog, en annan arkitekt och en tredje advokat.

Så var det det där med att känna stolthet för sin stadsdel.
– Jag skulle bli väldigt besviken om det här blir nedklottrat, säger Murat Erdal, och syftar på den nu alldeles nymålade förrådslängan.
– Men jag hoppas att människor agerar och inte bara står stilla om de ser någon göra något dumt.

Även Charles har fått en ny bild av sin hemort.
– Om jag bara hade gått hemma i sommar hade jag inte brytt mig om Vårby sett dåligt ut, eller jag hade i alla fall inte lagt märke till det. Men nu när jag jobbar med det ser jag området med andra ögon, säger han.

Men att han kommer att ändra sina dåliga vanor helt och hållet tror han inte.
– Jag är inte perfekt. Om det till exempel inte finns någon papperskorg, så brukar jag slänga skräpet på marken. Det är ju jobbigt att gå och hålla det i handen. Men nu förstår jag i alla fall dem som får plocka upp efter mig bättre, att det kan vara tråkigt. Men jag ljuger om jag säger att jag aldrig kommer att kasta något på marken nu. 

Lotta Ekstedt

lotta.ekstedt@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum