×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Pensionsskola med facket en succé

2013-09-24, Tidningenvision.se

Intresset för pensioner har tagit fart sedan regeringen flaggade för att vi måste jobba längre om pensionspengarna ska räcka. När Visions avdelning i Linköping ordnade pensionsträff kom över 100 medlemmar.

Fakta

Allmänna pensionen:

PPM-valet. Det är väldigt viktigt för dig som är ung. För den som inte
regelbundet kollar fondernas utveckling finns soffliggaralternativet, AP7 Såfa, som har lägst avgift, och de senaste åren har haft bra utveckling.

Tjänstepensionen:

Här står det egna valet mellan traditionell försäkring eller fondförsäkring. Skillnaden? I traditionella försäkringar bestämmer bolaget hur pengarna placeras, det finns ett garanterat pensionsbelopp och avgifterna är lägre.
I fondförsäkringar väljer du själv fonder. Det finns inget garanterat pensionsbelopp, möjlighet till högre avkastning men också högre risk.

Om man har mer än tio år till pension är det jätteviktigt vad man väljer, och inte minst tänka på skillnaden i förvaltningsavgifter.

Ta reda på vad ditt nuvarande val är, ring den valcentral som administrerar din tjänstepension och fråga (för kommun- och landstings­anställda är det Pensionsvalet, Electum eller Valcentralen. För privat­anställda tjänstemän är det Collectum).

Gå in på www.konsumenternas.se och gör en avgiftsberäkning. Där kan du se hur mycket du får betala i avgift under ditt arbetsliv beroende på vilken placering du väljer. Skillnaden i kronor blir ganska stor.

 

 

 

 

Eva Wistrand svarar samtidigt som hon går igenom pensionspyramiden från botten till toppen. (Och jodå, det räcker att ta ut en pyttedel av premiepensionen i förtid för att registreras som pensionär och kanske få rabatter, men se upp, det innebär också att du inte kan få a-kassa).

En snabb handuppräckning visar att det är mest 50- och 60-talister bland åhörarna. Men även en del yngre. Som Emma Esbjörnsson, 29-årig ekonom som jobbat sex år i kommunen.

– Jag tror att det är många som funderar kring pensionen, man blir stressad av allt prat om det på tv.

Varför bryr du dig? Du har ju jättemånga år kvar ?

– Pensionen är viktig och det är bra att börja tänka på den tidigt. Jag känner till det mesta, har varit inne på webbsidan minpension och kollat, men det här är en jättebra repetition, säger Emma Esbjörnsson.

Eva Wistrand går systematiskt igenom pensionens olika delar, stannar upp vid detaljer som kräver noggrannare förklaring, och lägger extra stor vikt vid de aspekter där det egna valet och egna handlingar påverkar pensionen, som deltidsarbete, placering av pensionskapitalet och återbetalningsskydd.

Eva Wistrand är på välkänt vatten, flera gånger i veckan är hon ute i landet och pratar för grupper av anställda som bett om information. Vision är det fackförbund som oftast ordnar pensionsträffar, konstaterar hon.

Men vad kan det lokala facket göra själv? Britt Marie Sandström, Visions avdelningsordförande i Linköping, säger att hon ofta får frågor och tycker det är bra att veta vart hon ska hänvisa. Men facket har själva en viktig roll, framhåller hon.

– Till exempel genom att motverka deltidsarbete, och jobba för att man delar tiden med småbarn lika. Det är jätteviktigt för pensionen. Liksom lönerna förstås, lönevill­koren är den stora ingrediensen i allt vi gör, säger Britt Marie Sandström.

 

 

 

Mårten Kierkegaard

marten.kierkegaard@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum