×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

”Jag straffas för min kritik”

2013-09-03, Tidningenvision.se

Den som öppet ifrågasätter och kritiserar chefer kan få betala ett högt pris. Det har handledaren Siv Jonsson i Älvsbyns kommun fått erfara.

Siv Jonssons jobb gick ut på att hjälpa personer som lever på försörjningsstöd att komma ut i jobb. Allt gick bra till i höstas då hon gjorde en presentation av sitt arbete för kommunens ledningsgrupp. Där riktade hon kritik mot kommunens integrationsarbete och tog bland annat upp policyn som säger att kommunen ska vara en spjutspets.

– Det är vackra ord men kommunen gör nästan ingenting. Jag märkte att ledningen inte ville lyssna på kritiken. De visade det tydligt genom att titta på klockan och ut genom fönstret, typiska härskartekniker, säger hon.

När Siv Jonsson fick reda på att cheferna kände sig kränkta skrev hon ett brev där hon tog upp att det inte var särskilt högt i tak i kommunen. Hon undertecknade med: Siv Jonsson – än så länge anställd på arbetsmarknadsavdelningen.

Siv Jonsson hade börjat på en projektanställning tre år tidigare. Uppdraget var att bygga upp en arbetsmarknadsfunktion och starta ett samarbete med Arbets­förmedlingen.

– Allt var väldigt löst och vagt, ingen projektplan eller målbeskrivning. Men vi skulle få vara kvar om det gick bra.

Siv Jonsson fick i gång rutiner och lyckades hjälpa många till en annan försörjning än socialbidrag. Tio gånger på tre år förlängdes anställningen vilket hon tolkade som att alla var nöjda.

Men efter den kritiska presentationen hände något. Kommunen beslutade att anställa två vägledare utan att vare sig Siv Jonsson eller Vision fick någon information om förändringen eller vad tjänsterna skulle innehålla. När hon frågade chefen fick hon undanglidande svar och gliringar för att hon kontaktat facket.

– Plötsligt låg tjänsterna på Arbetsförmedlingens hemsida utan att jag fått veta någonting.

Siv Jonsson sökte ett av jobben men fick det inte. I stället anställdes två män för att göra i stort sett samma jobb som Siv Jonsson gjort i tre år. Eftersom hennes tjänst övergått till en tillsvidareanställning fanns tre anställda på två tjänster.

Siv Jonsson fick ett erbjudande om en omplacering till handledare på en dagverksamhet för personer med funktionsnedsättning. Hon var inte intresserad men fick veta att hon skulle bli uppsagd om hon tackade nej. Till slut accepterade hon.

– Det var inget erbjudande utan ett rent hot.

Siv Jonsson tycker att det är uppenbart att hon straffats för sin kritik.

– Som kvinna i Älvsbyns kommun ska man absolut inte ifrågasätta någonting. Det är inte klokt, i botten handlar det om könsdiskriminering.

Vision har krävt skadestånd av Älvbyns kommun för brott mot MBL. Anette Carlsson, ombudsman på Visions center i Luleå är mycket kritisk till arbetsgivarens agerande.

– Jag tycker det är tydligt att de har försökt göra sig av med Siv Jonsson på alla sätt för att hon var obekväm. Men det är svårt att komma åt eftersom de ansvariga aldrig skulle medge att det är kritiken som ligger bakom, säger Anette Carlsson.

Karin Berglund, personalchef i Älvsbyns kommun, förnekar att omplaceringen har något med kritiken att göra.

– Siv Jonsson blev övertalig eftersom det inte fanns något budgetutrymme för den tjänst hon hade.

Varför anställde ni två nya personer när Siv Jonsson redan hade en anställning? Om ni bara hade anställt en ny hade ju ingen över­talighet uppstått?

– Hon var en av de sökande men uppfyllde inte de kriterier som fanns för dessa tjänster, säger Karin Berglund.

Lasse Nilsson

lasse.nilsson@sktf.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum