×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Hon fick hjälp till nytt yrke

2013-09-12, Tidningenvision.se

Benita Åberg tvingades sluta efter 30 år i Tranås kommun. Men med fackets hjälp är framtiden ändå ljus. Nu ser hon fram emot en ny bana i yrkeslivet.

Fakta

Förhandling
Innan någon sägs upp måste arbetsgivaren förhandla med facket.

Turordning
Huvudregeln är att den som är sist anställd blir uppsagd först.

Saklig grund
Arbetsgivaren måste ha saklig grund för uppsägningar, antingen arbetsbrist (till exempel neddragningar) eller personliga skäl (till exempel att någon misskött sitt arbete). Däremot är verksamhetsövergång – till exempel när en kommunalt driven verksamhet läggs ut på entreprenad – inte sakligt skäl för att säga upp anställda.

Omplacering
Om en uppsägning på grund av övertalighet ska ha saklig grund måste arbetsgivaren ha prövat omplacering, alltså undersökt vilka andra lediga arbeten som finns.

Företrädesrätt
Om arbetsgivaren vill nyanställa inom nio månader har den som blivit uppsagd och har tillräckliga kvalifikationer för den lediga tjänsten rätt att bli tillfrågad.

Omställningsavtal
I de kollektivavtal Vision tecknat ingår omställnings- eller trygghetsavtal. Det innebär att den som blir uppsagd kan få ekonomiskt stöd under arbetslöshet och aktiv hjälp att hitta ett nytt jobb.

Inkomstförsäkring
Alla medlemmar i Vision har inkomstförsäkringen: Den som blir arbetslös och får a-kassa kan få 80 procent av lönen även för inkomster över taket i a-kassan.

Kärriärcoachning
Visions karriärcoacher ger personlig hjälp med CV-granskning och karriärråd­givning.

Källa: vision.se

I vintras blev det klart att Tranås kommun skulle lägga ut driften av färdtjänsten på entreprenad. Därmed försvann också Benita Åbergs tjänst.

Och utsikterna såg inte goda ut. Visst fanns möjligheten till omplacering – med 30 års tjänstgöring i kommunen stod hon långt ned på turordningslistan – men det var bara ett fåtal tjänster på kommunledningskontoret som kunde blir aktuella, och inget hon tyckte passade.

– Jag tackade nej. På färdtjänsten har jag jobbat med att hjälpa de gamla och göra deras tillvaro bra. Jag trivs att jobba med och umgås med äldre, det ville jag fortsätta med, säger hon.

Men risken fanns att hon skulle bli uppsagd på grund av arbetsbrist. Och läget blev knappast bättre av att Benita Åberg sedan några år gått ur a-kassan, trosviss om att inte bli arbetslös efter så långt arbetsliv. Utan rätt till a-kassa skulle hon alltså inte ha någon inkomst vid arbetslöshet, och inte heller kunna få inkomstkompensation från vare sig Visions inkomstförsäkring eller via omställningsavtalet.

Visions avdelningsordförande Li Ohlson tipsade Benita Åberg om att ta kontakt med karriärcoachen Kerstin Green vid Visions Linköpingcenter.

– Det blev ju som en chock när beskedet kom att man inte hade något jobb längre, så jag visste ju inte riktigt vad jag skulle göra. På karriärcoachningen fick jag frågan om jag kunde tänka mig att studera, säger Benita Åberg.

En utbildning till undersköterska lockade och Li Ohlson började diskutera med arbetsgivaren för att hitta en bra lösning. För ytterligare ett krux återstod: Som 56-åring är inte Benita Åberg berättigad till studielån.

Uppgörelsen blev att Benita Åberg får behålla sin anställning i drygt ett år tills utbildningen är färdig, och vara tjänstledig med lön under tiden.

– Därmed blir hon också berättigad till a-kassa om det skulle bli så att hon inte får jobb när utbildningen är klar. Hon har dubbel trygghet, säger Li Ohlson som tycker att arbetsgivaren visat lyhördhet.

– Sedan tror jag också att cheferna fick en tankeställare när turordningen och andra tjänster diskuterades och de insåg att deras personal kunde petas ut, säger hon.

Benita Åberg ser fram emot sin nya karriär där hon kan fortsätta arbeta med det hon helst vill, att ta hand om äldre.
– Det ska bli riktigt kul att plugga. Och det är 70 procent praktik på kursen, vilket passar mig bra. Och vad jag förstår är det inte några problem att få jobb sen.

Läs även Coachen ger hjälp till nystart

Mårten Kierkegaard

marten.kierkegaard@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum