×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Doldisen i pensionen uppmärksammas

2013-09-27, Tidningenvision.se

I dag är det tjänstepensionens dag. Tidningen Vision uppmärksammar den nyinstiftade dagen genom att ställa några frågor till en av medlemskårens egna experter.

För många är tjänstepensionen någonting man bara har en vag uppfattning om. Men kanske är doldisens tid förbi. För mycket tyder på atten allt tyngre del av pensionskakakan i framtiden kommer att utgöras av just - tjänstepensionen.

Helén Olofsson arbetar som pensionshandläggare i Halmstads kommun. Tillsammans med en kollega svarar hon på frågor om tjänstepensionen från anställda som ser pensionsdagen närma sig.

Vilken är den vanligaste frågan du får?

– Hur stor blir min tjänstepension? Ett annat exempel är: om jag går i pension ett år i förtid, hur blir min tjänstepension då? Då kan jag göra en simulering i KPA:s program och sedan göra en prognos. Det är KPA som förvaltar våra tjänstepensioner.

Vad kan du ge för råd?

– Jag är handläggare, inte rådgivare, så jag får inte ge råd. Men vi skickar ut information och efter det är det många som hör av sig och frågar om man har förstått rätt.

Vilken är den vanligaste missuppfattningen?

– Det finns två delar i tjänstepensionen, ett gammalt system som gällde till den sista december 1997, och en nytt som gäller sedan dess. Många blandar ihop det gamla och det nya systemet. Skillnaden är att den som vill ta ut tjänstepension från det gamla systemet måste säga upp sig från sin tjänst först. I det nya systemet kan man plocka ut tjänstepension även när man fortfarande jobbar.

Vad finns det för anledning till att plocka ut en stor del av sin tjänstepension innan man fyller 65?

–Om man gör det kan man vänta med att ta ut av sin allmänna pension, och därmed få en högre summa senare. Om man tar ut sin tjänstepension innan man fyller 65 år, ett så kallat temporärt uttag, riskerar man inte heller att pengarna brinner inne om man skulle avlida.

Hur är kunskapsnivån om pensionsfrågor?

– Det är blandat, de flesta har ingen bra koll och vissa har ingen koll alls. Det kanske är lite fördomsfullt men jag uppfattar att fler kvinnor än män tycker att det är svårt. En sak som kommer upp ibland är att timanställningar fram till 2002 inte innebar någon pensionsrätt. Det finns många som arbetat många år på timmar och inte fått ett öre i tjänstepension för det man arbetat fram till 2002. Många är omedvetna om detta.

Oscar Magnusson

oscar.magnusson@sktf.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum