×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Assistansföretag varnar för åtstramning

2013-09-13, Tidningenvision.se

Regeringen höjer timersättningen för personlig assistans med en femma. Alldeles för lite, tycker arbetsgivarna och framhåller att det inte täcker löneökningarna.

Timschablonen, den ersättning staten betalar till dem som utför personlig assistans, räknas upp varje år som en kompensation för ökade kostnader. Nu har regeringen beslutat att schablonen nästa år räknas upp med fem kronor, från 275 till 280 kronor.

Det räcker inte, anser arbetsgivarorganisationen Vårdföretagarna och påtalar att höjningen mostvarar 1,8 procent, medan avtalet med fackförbundet Kommunal för personliga assistenter slår fast löneökningar på 2,6 procent.

– De seriösa assistansföretagen kommer att dra åt svångremmen, de oseriösa kommer att hålla nere lönerna och ryktet för branschen försämras, säger Fredric Käll, ordförande i arbetsgivarorganisationen Vårdföretagarnas bransch för personlig assistans.

Men är det så stor skillnad mot tidigare? I fjol höjdes ersättningen med åtta kronor?

– Jo, om man tänker på att lönerna står för 90 procent av kostnaderna blir det en otroligt stor skillnad, säger Fredric Käll.

Visions medlemmar som arbetar i assistansföretag har ett så kallat sifferlöst avtal, alltså ett avtal utan några angivna procentsatser för löneökningarna. Kjell Svahn, ombudsman Visions, ser ingen anledning till oro för lönehöjningarna.

– Timschablonen har så länge jag kan minnas räknats upp med prisutvecklingstakten. Och när det gäller tjänstemännen förväntar vi oss att de ska ha en löneökningstakt som är i nivå med andra, säger han.

Påverkas inte förutsättningarna av att företagen får lägre ersättning?

– Nej, och vad jag förstår finns också en rätt så hög marginal, i alla fall hos de privata företag som utför assistans.

Regeringen har tidigare i år också beslutat att se över modellen för assistansersättning. Orsaken är utredningar som visar att de faktiska kostnaderna i privata assistansföretag är lägre än man räknat med i beräkningen av schablonersättningen. Enligt den utredning som Inspektionen för socialförsäkringen gjorde i fjol överkompenseras de privata företagen med 54 kronor i timmen.

Fredric Käll är dock starkt kritisk till de slutsatserna.

– Utredningen är undermålig. Tittar man på den genomsnittliga avkastningen i branschen ligger den på 4-5 procent, säger han.

Mårten Kierkegaard

marten.kierkegaard@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum