×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Vision först att ta bort arbetslöshetsavgiften

2013-10-28, Tidningenvision.se

Trots att det ännu inte finns något formellt riksdagsbeslut på att ta bort den hårt kritiserade arbetslöshetsavgiften väljer A-kassan Vision att slopa avgiften redan i november.

Fakta

Avgiften till a-kassan består av två delar: en grundavgift som alla medlemmar betalar och en arbetslöshetsavgift som beror på arbetslösheten bland medlemmarna. Den senare betalas bara av de medlemmar som inte är arbetslösa.

När alliansen vann valet 2006 infördes differentierade avgifter till a-kassan. Förutom grundavgiften tvingades a-kassorna även ta ut en så kallad arbetslöshetsavgift. Det innebar att a-kassor i branscher med hög arbetslöshet fick en högre avgift än de med låg arbetslöshet. En av konsekvenserna blev att en halv miljon medlemmar lämnade a-kassorna.

Tanken med den differentierade avgiften var att fack och arbetsgivare skulle ta större ansvar för lönebildningen. Om lönerna hålls ned ska arbetslösheten i branschen minska och avgiften till a-kassan sänkas. Flera rapporter har dock visat att avgiften inte haft avsedd effekt.

När regeringen tidigare i höstas presenterade sin budget fanns förslaget att ta bort arbetslöshetsavgiften med, men ännu har riksdagen inte fattat något formellt beslut. Trots det har A-kassan Vision, som första a-kassa, bestämt sig för att sluta ta ut den delen av avgiften från medlemmarna redan från 1 november. Beslutet innebär att månadsavgiften sänks från 119 till 108 kronor i månaden.

–Vi har ett överskott från arbetslöshetsavgiften och därför vill vi ta bort den så fort som möjligt. Det tidigaste datumet som var möjligt var 1 november, säger Ove Jansson, ordförande i A-kassan Vision.

Anledningen till att a-kassan har ett överskott är att arbetslöshetsavgiften beräknas efter hur stor arbetslösheten är. Eftersom den är krånglig och svår att beräkna har man tvingats ha en viss marginal. Överskottet räcker nu för att klara inbetalningarna av arbetslöshetsavgiften till staten under hela nästa år om det skulle behövas.

–Det är skönt att bli av med avgiften, den har aldrig fyllt den funktion som politikerna har trott och den har varit krånglig att beräkna. Dessutom har den förstärkt skillnaderna i avgifterna mellan kassorna på ett osunt sätt, säger Ove Jansson.

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum