×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Tydligare roll ska ge bättre betalt

2013-10-09, Tidningenvision.se

I flera kommuner jobbar Vision för bättre arbetsbeskrivningar och titelbyte som ger en rättvisare bild av vad assistenter faktiskt gör. På sikt handlar det också om att få upp lönerna.

Fakta

 

Administratör

Exempel

Medianlön

90:e perc.

10:e perc.

Övergripande

 

24200

29336

21500

Ekonomi

Ekonomiassistent

24040

27250

22048

Personal/löner

Löneassistent

24450

27600

22189

Socialtjänst

Socialassistent,

23650

26375

21500

IT

IT-assistent,

25800

31100

21400

Skola/fritid

Skolassistent,

23808

27293

21555

Annan

Bygglovsassistent

23850

28000

20600

Biblioteksassistent

 

22000

19800

24200

 

Medianlön=hälften tjänar mer, hälften tjänar mindre. Percentil= Visar lönespridningen: 10 procent tjänare mer än 90:e percentilen, 10 procent tjänar mindre än 10:e percentilen.

Källa: Partsgemensam lönestatistik.

– I år lyckades det. Alla assistenter som hade gjort en förväntad prestation fick ett extra lönepåslag på 500 kronor, utöver höjningen i vanliga revisionen, säger Daniel Nordbeck, Visions avdelningsordförande i Sjöbo kommun.

Frågan om assistenternas löner har varit uppe både i samverkansgruppen och i diskussioner med personalsektionen. Daniel Nordbeck konstaterar att det behövs påslag utöver det som avtalen ger om det ska hända något.

– I och med att nivåerna i avtalen varit så låga kommer ju inte lönerna upp. Jag menar, vad är 2 procent på en lön på 20 000 kronor?

Men Sjöbo är ett undantag, där den extra femhundringen dessutom handlar om att komma i nivå med andra kommuner. I praktiken blir assistenter sällan en prioriterad yrkesgrupp. Om arbetsgivaren får välja – och det får de – satsar de
i stället extraslantarna på svårrekryterade bristyrken, som till exempel lärare och sjuksköterskor, ibland socionomer och chefer.

Så hur göra? Metoden och argumenten som Daniel Nordbeck – och flera andra lokala Visions­avdelningar – använder är egentligen självklara: Man ska ha betalt för det jobb man utför.  

– Vi har fått arbetsgivaren att omvärdera vissa assistenttjänster. Ett av problemen var att assistenterna bara grupperades efter en bokstav, A, B, C och så vidare. Nu har det gjorts tydligare vad de jobbar med, och vissa av assistenterna har därmed kommit upp i en ny lönebox i arbetsvärderingen och ska då lönemässigt jämställas med andra yrkesgrupper , säger han.

Tänket är likartat i flera andra kommuner. I Rättvik nådde inte Vision ända fram med yrkandet på att assistenter ska prioriteras. Men frågan hänger kvar 2014.

– Och det gäller inte bara lönerna. Vi vill att man ska se över hela situationen för assistenter, säger klubbordförande Tomas Grundell, som vill ändra yrkestiteln, ha bättre arbetsbeskrivningar och rimlig arbetsbörda.

Assistenten har blivit en synonym för någon man kan lasta på nya arbetsuppgifter, menar han.

– Så länge det inte finns någon tydlig arbetsbeskrivning är det fritt fram att bara lägga på mer jobb på assistenten. När organisationen slimmas – vilket man gjort här – ska någon ta över chefens administrativa uppgifter. Och det blir assistenten, säger Tomas Grundell.

I Öckerö har man kommit en bit på väg. Titulaturen för löneassistenter och assistenter inom omsorgen har efter granskning ändrats till administratörer. Andra assistentgrupper står på tur.

– Vi har påvisat hur jobbet har förändrats, att arbetet numera är mer coachande, säger avdelningsordförande Dick Andersson, som ser en långsiktig öppning för högre löner.

– När vi nu jämför lönerna så ligger de lågt. Statistiskt sett har administratörer 1 000 kronor mer i månaden.

Mårten Kierkegaard

marten.kierkegaard@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum