×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Tog steget från soffan till gymmet

2013-10-22, Tidningenvision.se

För hälsoutvecklaren Behrokh Honarmand sträcker sig en god hälsa bortom kost och motion. Det handlar snarare om att sluta jämföra sig och bli nöjd med sig själv. En mentalitet hon vill sprida till fler.

Fakta

Ålder: 52 år.
Yrke: Hälsoutvecklare.
Arbetsplats: Sandvikens kommun.  
Lön: 27 450 kronor i månaden.
Bor: Lägenhet i Sandviken.
Familj: Två söner.
Fritid: President i den lokala Rotaryklubben, engagerad i Folkpartiet, styrelseledamot för Vision i Sandviken och i Visions råd för integration och etnisk mångfald (RIM). Utöver det tränar hon och går på kulturevenemang.

Det är fredag förmiddag och Behrokh Honarmand är på gymmet. Men det är inte vilket gym som helst utan gymmet på Sandvikens stadshus som hon i egenskap av kommunens hälsoutvecklare basar över. Hon visar hur en gigantisk färgglad rockring, med en mängd magneter utplacerade på insidan, fungerar.

– Den är svårmanövrerad men bra för höfterna och magen när man väl fått in tekniken, säger hon medan hon elegant svänger rockringen runt midjan.

Även om träning är en viktig del när man arbetar med hälsa så spenderar inte Behrokh Honarmand all sin arbetstid i gymmet för att peppa och instruera de som tränar där. Som hälsoutvecklare ansvarar hon nämligen för runt 2 800 kommunanställda - långt fler än de som tränar här. Det låter svårt.

– När jag började här för cirka tio år sedan var tjänsten som hälsoutvecklare helt ny. Det fanns inget att ta efter eller någon att rådfråga. Men jag började med att införa hälsoinspiratörer. I dag finns det 70 sådana och målet är att det ska finnas minst en på varje arbetsplats.

Ett par gånger om året utbildar Behrokh Honarmand hälsoinspiratörerna som ska vara en länk mellan personalen, henne själv och cheferna. Vissa veckor spenderar hon merparten av tiden vid skrivbordet, andra är hon fullt sysselsatt med att föreläsa, anordna workshops och större event för kommunens anställda.

– Det är omväxlingen som gör att jag älskar mitt jobb! Att få lära ut, peppa, samtala, instruera är lika kul som att planera föreläsningsdagar och dra ut riktlinjer för kommunen som helhet. Att vara med och påverka något så viktigt som människors välmående är fantastiskt roligt.

Av bokhyllan på hennes kontor att döma är intresset för hälsa, träning och välmående stort. Men böcker om de senaste trenderna inom kost, som LCHF och 5:2-dieten, lyser med sin frånvaro för varken dieter eller träningstrender har något med hälsa att göra menar Behrokh Honarmand.

– Alldeles för många jagar kalorier och sätter upp orimliga krav på att träna dagligen. Det är inte hälsosamt i längden utan skapar bara ett dåligt samvete och känslan av att vara misslyckad.

Behrokh Honarmand ogillar när hälsa börjar handla om prestation. Den attityden vill hon arbeta med att förändra. Hon vill få människor att välja bort de strikta kostråden till förmån för en inre balans.
– Att fler kommuner känner sig manade att jobba hälsofrämjande är något positivt men det handlar inte bara om friskvård, motion och kost. Vi måste bli bättre på att jobba med tankar. Det viktigaste på lång sikt är att människor blir nöjda med sig själva.  

Om fler trivdes med sig själva och det de gör skulle mycket av det andra lösa sig automatiskt tror Behrokh Honarmand, som i sitt arbete möter både de som tränar för lite och för mycket. Och gemensamt för många är att de är missnöjda med sig själva och sin tillvaro.

Hon kan själv känna igen sig i det. I dag lever hon kanske vad många skulle kalla ett hälsosamt liv men så har det inte alltid varit.
– Jag rörde mig inte alls innan 35. Fick jag en fråga om jag ville ut och promenera suckade jag bara tungt. Sedan tvingade jag mig själv att gå på pensionärsgympa när jag fått barn men jag blev så deppig över att alla var duktigare än mig trots att de var dubbelt så gamla, att jag slutade igen.

Vändningen kom när hon började hälsopedagogutbildningen på Gävle Högskola 1995. Att det blev just den utbildningen var egentligen en slump. En högskoleutbildning ville hon ha, så mycket var säkert, och tanken slog henne: hälsopedagog, det blir en verklig utmaning för mig.

– Jag gled in på ett bananskal men sög upp allt vi fick lära oss som en liten svamp. Det var som att en helt ny värld öppnade sig. Ibland funderade jag på att hoppa av för det var tufft många gånger, men jag växte in i rollen som hälsopedagog under åren på utbildningen. Hela min tillvaro förändrades och jag fick en ny syn på livet.

Den långt ifrån spikraka vägen har gett henne perspektiv. I dag kan hon ärligt säga att hon är nöjd med sig själv och det hon gör. Och hon har slutat att jämföra sig med andra.

– Man har ett val varje morgon när man vaknar. Det handlar om hur man ska förhålla sig till sig själv och sina medmänniskor. Går man alltid till jobbet med en klump i magen måste man göra något för att förändra sin situation.  Så snarare än att ge kost- och motionsråd vill jag sprida den mentaliteten.

– Jag brukar säga: ni kan inte säga nej till mig för jag var sämre än er vad gäller både kost, motion och meningsfulla fritidsaktiviteter. Kan jag kan alla!

Mobilen plingar till. Det är Appen Smyg­träning som gör sig påmind. Behrokh Honarmand lyfter upp armarna över huvudet och lutar dem åt än det ena, än det andra hållet för att demonstrera den övning som poppat upp på skärmen.

– Många har stillasittande arbeten i dag då är ett sådant här hjälpmedel toppen. Om alla gjorde sådana här övningar regelbundet skulle vi råda bot på många av de problem som kontorsanställda dras med, som stela axlar och ömma ryggar. Krångligare än så behöver det inte vara att ta steget mot ett hälsosammare liv.

Ellen Larsson

ellen.larsson@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum