×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Tandsköterskor kräver chef på ursäkt

2013-10-30, Tidningenvision.se

Kränkta, sårade, förbannande. Så känner sig tandsköterskorna på folktandvårdskliniken Parkgatan i Falun efter tandvårdschefen Conny Konradssons uttalande i Tidningen Vision. Nu vill de ha en ursäkt.

–Vi mår skitdåligt och har tappat arbetslusten, säger Jane Sundberg, tandsköterska på kliniken.

Hon och hennes fem kolleger har alla reagerat starkt på Conny Konradssons uttalande om att tandsköterskorna inte har några extremt avancerade arbetsuppgifter som utförs under eget ansvar och därför inte heller har några höga löner.

–Jag tycker inte om att han drar in legitimationsfrågan i lönediskussionen. Det är bara en dålig ursäkt. Vi har ett mycket ansvarsfullt jobb, vi gör fyllningar, lägger bedövningar och har egna patienter. Och om inte vi skötte vårt jobb skulle det bli väldigt svårt för tandläkarna och hygienisterna att klara sina arbetsuppgifter, säger Jane Sundberg.

Dessutom har tandsköterskorna ett stort ansvar för patientsäkerheten och för att se till att de legitimerade yrkesgrupperna följer föreskrifterna så att patientsäkerheten garanteras, anser Jane Sundberg.

I dag är läget på kliniken dessutom mycket pressat, eftersom det finns tandsköterskevakanser som varit mycket svåra att tillsätta, enligt Vision på grund av att lönerna är så låga. Det leder till att de som jobbar kvar får det än stressigare.

–Och så kommer det här. Just nu vill vi bara klä om och gå hem direkt, säger Jane Sundberg.

Camilla Eklund, ledamot i Visions tandvårdssektion i Dalarna, berättar att även tandsköterskor från andra kliniker hört av sig till tandvårdssektionen och varit upprörda över det Conny Konradsson sagt.

–De känner sig inte särskilt uppskattade, inte så viktiga, efter det här, säger Camilla Eklund.

När Tidningen Vision ringer upp Conny Konradsson och frågar om han kan förstå att tandsköterskorna känner sig kränkta svarar han så här:

–Det beror på vilka grunder de gör det. Om det bara är för att de inte har kommit fram i lönefrågan är det en sak, men säger man att man känner sig kränkt utifrån att man upplever att man har ett ansvar som man inte har är det en annan sak.

Han syftar på att det finns en mycket tydlig reglering av hur ansvaret mot patienten ser ut.

–Det blir ganska allvarliga feltolkningar om man inte vet hur organisationen är uppbyggd och hur det här fungerar.

Så du kan inte tänka dig att be om ursäkt?

– Jag kan inte uttala mig i den frågan innan jag tagit reda på mer fakta, säger Conny Konradsson.

Sara Jonerin

sara.jonerin@sktf.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum