×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

S-ledamöter vill förbjuda kränkande fråga

2013-10-10, Tidningenvision.se

Förbjud arbetsgivare att under anställningsintervjuer fråga om man planerar att skaffa barn. Det föreslår två socialdemokrater i en motion till riksdagen.

Fakta

Det är inte förbjudet att ställa frågor om graviditet och föräldraledighet i en anställningsintervju så länge svaren inte används för att diskriminera eller missgynna, det vill säga så länge svaret inte påverkar arbetsgivarens anställningsbeslut negativt för den sökande. Om svaret påverkar rekryteringen kan det vara fråga om könsdiskriminering och/eller missgynnande enligt föräldraledighetslagen.

Källa:DO

Statistiken är entydig. Sverige är inte ett jämställt land. Männen tjänar mer och kvinnorna tar ut avsevärt mer av föräldraledigheten. Just ansvaret för barnen och barnafödandet är också något som ofta pekas ut som en anledning till att skillnaderna består. Det finns också mycket som tyder på att vissa arbetsgivare drar sig för anställa kvinnor som man tror kommer att skaffa barn inom kort. Tidningen Vision har exempelvis visat (nummer 11/2013) att närmare 400 personer under de senaste fyra åren anmält diskriminering på grund av graviditet eller föräldraskap till Diskrimineringsombudsmannen, DO.

I dag är det tillåtet för en arbetsgivare att fråga den som är på en anställningsintervju om den tänker skaffa barn. Även om man inte har någon skyldighet att svara kan frågan uppfattas som kränkande och pressande.

Av den anledningen vill Hillevi Larsson och Åsa Lindestam, båda riksdagsledamöter för Socialdemokraterna, förbjuda arbetsgivare att fråga om planerade barn vid anställningsintervjuer. De har även tidigare drivit saken.

– Frågan om graviditet gör att kvinnor diskrimineras. Antingen genom att de inte får jobbet, eller att de pressas att skjuta upp barnafödandet, säger Hillevi Larsson i en mejlintervju med Tidningen Vision.

Även TCO, Tjänstemännens centralorganisation, driver frågan om ett förbud mot att ställa frågor om eventuella graviditeter vid anställningsintervjuer. 2009 lät organisationen genomföra en webbenkät med 1000 slumpvist utvalda personer som visade att två tredjedelar av de svarande var för ett förbud.

Oscar Magnusson

oscar.magnusson@sktf.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum