×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

På Hertsön lämnas ingen utanför

2013-10-08, Tidningenvision.se

Döttrarnas intresse för basket blev Devla Tomics dörr till det svenska samhället. Nu trycker hon upp den på vid gavel för att så många andra som möjligt också ska komma in.

Fakta

Ålder: 56 år.
Titel: Ansvarig för mötesplatsmontern i Hertsö galleria.
Arbetsgivare: Luleå kommun, arbetsmarknadsförvaltningen.
Lön: 20 060 kronor/månad.
Utbildning: Socionom­examen.
Bor: I hyresrätt i Luleå.
Familj: Man och tre döttrar.
Fritid: Basket, spelar amatörteater och sitter med i ett par styrelser.

Hertsö centrum nyinvigdes förra helgen, men känns denna torsdagseftermiddag vardagsgrå och lite trött. Men inne i den lilla
gallerian, utanför Ica-butiken, vankas kramkalas.
– Hej älskling, kom hit och ta lite kaffe och tårta, ropar Devla Tomic till ett bekant ansikte.Alla förbipasserande tilltalas inte exakt lika kärleksfullt, men näst intill. Och förutom fika bjuds de på ett stort leende och närkontakt. Alla ska med.

Det var i samband med projektet Integrera Mera som Devla Tomic 2007 fick en visstidsanställning som projektassistent i Luleå kommun. Projektet drevs på uppdrag av regeringen med syfte att förbättra integrationen i utvalda stadsdelar i sju olika kommuner. Hertsön i Luleå var en av dem.

En utvikbar mötesplatsmonter installerades i Hertsö galleria, varifrån Devla Tomic skulle sköta arbetet med att öka kontakterna mellan infödda och invandrade Hertsöbor.
– Bland annat har vi ordnat knytkalas i offentliga lokaler där man kan bjuda på sitt hemlands mat. Folk kommer och de byter telefonnummer med varandra. Jag är så lycklig när jag ser det, säger Devla Tomic, och knyter nävarna likt en segrande idrottare i tävling.

Projektet avslutades som planerat 2010, men det gjorde inte Devla Tomics anställning.
– Kommunen tyckte att integrationsarbetet betydde så mycket för stadsdelen att både montern i gallerian och jag skulle bli fasta.
Det har gett resultat. Förra årets trygghetsundersökning visade att Hertsön är den stadsdel i Luleå som har haft mest positiv utveckling sedan undersökningarna startade 2006.

Aktiviteterna från projekttiden lever alltså kvar. Varje tisdag, onsdag och torsdag eftermiddag och kväll står Devla Tomic vid montern och snackar och skojar med alla som kommer förbi. Ofta har hon med sig representanter från någon myndighet, arbetsgivare, organisation eller förening som vill locka invånarna till gemensamma aktiviteter. Det kan vara allt från skoteråkning till stick-kafé.

Att göra saker tillsammans är avgörande för att lyckas med integration, tycker Devla Tomic. Hon vet, hon var själv flykting från det krigshärjade forna Jugoslavien för 20 år sedan. Då fanns inget integrationsprojekt som kunde sluka upp henne. Och Luleå då var för henne en spökstad.

– Det var så lite folk här mot vad jag var van vid från Sarajevo. Jag hade kunnat gå naken genom staden, ingen skulle ha sett det.
Men känslan av ensamhet vände snabbt.

– Det kom någon slags Guds välsignelse, för sju dagar efter att min äldsta dotter börjat i den svenska skolan, sa hon att hon ville börja spela basket. Så småningom spelade alla våra tre döttrar, och vi var med på alla matcher. Vårt liv var basket.
– Men det var också vår ingång till föreningslivet och svenska samhället. Vi träffade så många människor, och jag behövde aldrig känna mig utanför. Jag blev inkluderad. Jag fick uppdrag och jag kände mig behövd.

På svenska arbetsmarknaden gick det dock inte lika smidigt. Devla Tomic är utbildad socionom i Bosnien, där hon hade jobbat som socialsekreterare i tolv år. Men för att jobba med samma sak i Sverige krävdes flera års extra studier. I stället övertalades hon av en vän att öppna en bosnisk restaurang i Luleå.
– Det gick bra och självförtroendet växte, men jag jobbade 20 timmar om dygnet i sju år. Till slut åkte jag in på sjukhus för utmattning.

Devla Tomic skrevs sedan in på arbetsförmedlingen.
– Man erbjöd mig en kurs i hur man är social, säger Devla Tomic och slår ut med armarna.

– Jag hoppade ur stolen. Ska jag, som inte kan sluta prata, lära mig att vara social? Nej tack!
Inte heller en datorkurs var något som Devla Tomic nappade på, då hon redan hade sådana kunskaper. I stället blev basket återigen en dörröppnare. Äldsta dottern spelade då för 08 Stockholm, som höll till i Fryshuset. Och i en paus under en match kom Devla Tomic att prata med Fryshusets grundare, Anders Carlberg, som såg hennes yrkespotential.
– Han sa: ”Kom och jobba hos mig med integration”.

Ett lockande förslag, men långt bort från Luleå. Men också något att sätta framför ögonen på arbetsförmedlingen.
– Inom ett par veckor satt jag på arbetsmarknadsförvaltningens kontor som projektanställd för Integrera Mera.

Som numera ansvarig för mötesplatsen i Hertsö galleria har Devla Tomic träffat många invandrare vars högsta önskan är att få en svensk kompis.
– Men jag kan inte tillverka en svensk och ge bort, utan säger: ”Öppna era hjärtan så ska ni få se hur många som kommer till er: Svarta, vita eller rosa”, säger Devla Tomic och menar att det därför är så viktigt att det finns tillfällen att över huvud taget mötas.

Hon uppmanar också både invandrare och infödda svenskar att våga fråga varandra.
– Många invandrare är rädda för svenskar, och svenskar är rädda för invandrare för att man inte vågar fråga om olikheterna, säger Devla Tomic och hoppas själv vara en förebild.

– Jag tvekar aldrig att ställa en fråga och det dödar mig inte.
Tvärtom. Devla Tomic är full av liv.

– Luleå är mitt hem, mina arbetskamrater är mina vänner och jag har ett fantastiskt jobb. Tur att det blev som det blev.

Lotta Ekstedt

lotta.ekstedt@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum