×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Nytt avtal om tjänstepensioner för unga

2013-10-04, Tidningenvision.se

Tjänstepensionen tjänas in från första anställningsdagen, och premien som arbetsgivaren betalar in är helt avgiftsbestämd, en procentsats av lönen. Det är ett par av nyheterna i Visions nya tjänstepensionsavtal för yngre kommun- och landstingsanställda.

Tjänstepensionsavtalet som OFR, Offentliganställdas förhandlingsråd, har tecknat med Sveriges Kommuner och Landsting och arbetsgivarorganisationen Pacta börjar gälla 2014. Avtalet omfattar alla Visions medlemmar som är födda 1986 eller senare och jobbar i kommuner och landsting eller i bolag anslutna till Pacta.

Till skillnad mot nuvarande avtal är det nya, AKAP-KL, helt avgiftsbaserat. Arbetsgivaren betalar in 4,5 procent i pensionspremie på lönen som upp till 35 375 kronor i månaden. För lönedelen över den summan betalar arbetsgivaren in en premie på 30 procent.

En annan nyhet är att den nuvarande åldersgränsen på 21 år skrotas. Arbetsgivaren betalar in premier till tjänstepensionen från första anställningsdagen, dessutom även under föräldraledighet och sjukdom. Inbetalningar till tjänstepensionen ska även göras vid längre föräldraledighet på deltid.

Enligt OFR, Offentliganställdas förhandlingsråd, som skött förhandlingarna för fackförbundens räkning är det arbetsmarknadens bästa avgiftsbestämda pensionsavtal. Att avtalet är helt avgiftsbestämt väntas också göra det lättare för anställda att byta jobb utan att det får konsekvenser för pensionen.

– Nivåerna är jämförbara med övriga arbetsmarknadens, vilket gör att du som byter arbetsgivare mellan kommunal och privat sektor inte behöver fundera på om det påverkar din framtida pension, säger Annika Strandhäll, Visions förbundsordförande i en kommentar.

För anställda födda 1985 eller tidigare gäller alltjämt det nuvarande avtalet, KAP-KL. Men för dem som tjänar över 7,5 inkomstbasbelopp, 35 375 kronor i månaden, ska det finnas möjlighet att, efter överenskommelse med arbetsgivaren, gå över till AKAP-KL.

Mårten Kierkegaard

marten.kierkegaard@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum