×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Lugn start recept för yngre styrelse

2013-10-25, Tidningenvision.se

Visionklubben på kommunalförbundet VA-Syd är en av de styrelser som klarar förbundets mål att en tredjedel av ledamöterna ska vara under 35 år. En lugn start är deras recept för framgång.

– Jag tror det är en förklaring till att vi har fått in flera unga i styrelsen. Det är viktigt att man inte blir inslängd och får stora och tunga uppdrag direkt utan får börja lite försiktigt. Jag fick börja med understödjande uppgifter som att hålla koll på medlemsregistret och försöka hitta på medlemsaktiviteter, säger Therese Jönsson, 29 år.

Hon är GIS-samordnare och blev invald i styrelsen när hon var 21 år. I dag är hon vice ordförande.

Hur kom det sig att du började jobba fackligt så tidigt?

– Jag vet inte faktiskt, han frågade mig, säger hon och pekar på klubbens ordförande Zlatko Dimovski.

Han är äldst med sina 45 år och jobbar som arbetsmiljösamordnare.

Efter åtta år har Therese Jönsson blivit rutinerad och tagit nästa steg i sin fackliga karriär. Sedan drygt ett år går hon tillsammans med Zlatko Dimovski på samverkansmöten i den högsta bolagsledningen.

– Det är intressant. Då sitter vi med förbundsdirektören och man får en helt annan inblick i verksamheten, säger Therese Jönsson.

De enklare sysslorna hon hade tidigare har nu tagits över av nästa nykomling, Simon Jangemark, 22 år.

VA-Syd är ett kommunalförbund där Malmö, Lund, Eslöv och Burlöv har samlat sina reningsverk, vattenverk och sin avfallshantering. Bolaget har drygt 300 anställda och nästan 100 är medlemmar i Vision som är det klart största facket på arbetsplatsen. Ledamöterna i styrelsen sitter med i var sin ägarnämnd för de olika kommunerna.

Det är inte bara Visions klubbstyrelse som har genomgått en föryngring på VA-Syd.

– Många äldre gentlemän har gått i pension och vi har fått in många yngre kvinnor, det är kul, säger huvudskyddsombudet Marie Nordkvist, som är 44 år och arbetar som utredningsingenjör.

Visionklubben på VA-Syd är en av de få styrelser som klarar Visions mål att en tredjedel av ledamöterna ska vara under 35 år. Zlatko Dimovski tycker det blir skillnad i det fackliga arbetet när flera yngre kommer in i styrelsen. Det blir bättre fart och fler fräscha idéer.

– Det är lättare för Therese och Simon att ta kontakt med yngre medlemmar än för oss äldre. De har mer gemensamt. Det blir också lättare för dem att rekrytera eftersom de flesta nyanställda är yngre.

– Det blir en annan energi, vi har jättetrevligt även utanför arbetstiden. Ibland har vi möten på kvällarna och går ut och äter, vi har blivit vänner. Det kan vara tufft om man är ensam ung i en äldre styrelse, säger Therese Jönsson.

En av de viktigaste fackliga frågorna på VA-Syd just nu återspeglar också den yngre ålderssammansättningen.

– Det är att de under 40 år ska få flera semesterdagar. Vi har ett förslag på gång till arbetsgivaren och ska försöka få med de andra facken också, säger Zlatko Dimovski.

 

Lasse Nilsson

lasse.nilsson@sktf.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum