×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Kyrkan kryper till korset – löner ska jämställas

2013-10-11, Tidningenvision.se

I åtta av nio typiska Vision-yrken inom Svenska kyrkan tjänar män bättre än kvinnor. Det avslöjade Tidningen Vision i somras. Nu ska det bli ändring på det, lovar arbetsgivarorganisationen.

Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation, SKAO, har djupanalyserat löneskillnaderna mellan könen efter Tidningen Visions kartläggning. Nu tänker man se till att lönerna jämställs för i alla fall två av yrkesgrupperna: Diakoner och kyrkogårdsarbetare.

– Vi kan se att männen, med få undantag, tjänar mer än kvinnorna i samtliga åldersgrupper i dessa yrken utan förklarliga skäl. Det ska vi nu ta kraftsamling emot, säger Bo Engervall, förhandlingschef i SKAO.

På programmet står fyra åtgärder som ska leda till förändring. En handlar om löneöversynen.

– Vi tänker uppmana arbetsgivarna att titta särskilt på diakoner och kyrkogårdsarbetare inför vårens löneöversyn. Enligt lag har de ju en skyldighet att kartlägga osakliga löneskillnader, och vårt material tyder på att det är på det sättet.

Bo Engervall tror också på samarbete med fackförbunden vid löneöversynen.

– Vi hälsar Vision och de andra facken med glädje att hjälpas åt.

Kommer lönerna för diakoner och kyrkogårdsarbetare att vara jämställda från i vår alltså?

– Ja, jag hoppas det om det visar sig att löneskillnaderna är osakliga. Då måste vi agera. Sedan kan det ju ta lite tid att få fram pengar som ligger utanför potten.

När det gäller löneskillnader i de sju övriga yrkesgrupper som Tidningen Vision tittat närmare på, ligger SKAO dock ännu lågt.

– Befattningsbeskrivningarna för dessa yrken tar ingen hänsyn till om man till exempel har en chefsposition eller arbetar i ett större sammanhang än en kollega. Man har alltså samma titel oavsett arbetsuppgifter och ansvar. Och eftersom yrkesgrupperna är små, kan enstaka löner som sticker iväg påverka statistiken. Då är det svårt att dra generella slutsatser om osakliga löneskillnader.

Det resonemanget innebär ju att det mest är män som är chefer och/eller har löner som sticker iväg.

– Ja, och det beror kanske på andra variabler, som att kvinnor i vissa yrken inte lika ofta söker sig till ledande befattningar och inte vågar ta på sig ett större ansvar. Men det är en annan form av jämställdhetsproblem i samhället, säger Bo Engervall, som hoppas att arbetsgivarna ändå tittar på fler yrkesgrupper än diakoner och kyrkogårdsarbetare i löneöversynen.

– Kanske gör de det av bara farten. Men det är gott nog att ni (Tidningen Vision) gjort oss uppmärksammade på löneskillnaderna. Vi kommer ha särskilt fokus på jämställda löner i alla våra insatser vi gör nästa år. Vi kommer att ha det som ett slags tema kan man säga.

Lotta Ekstedt

lotta.ekstedt@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum