×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Introduktion de luxe till första jobbet

2013-10-31, Tidningenvision.se

Nästan 400 sökte till de 13 tjänsterna i programmet Trainee södra Norrland. Vi har träffat tre som lyckats knipa en plats och nu specialdrillas till första jobbet efter examen.

Fakta

• Åtta kommuner (Härnösand, Sundsvall, Timrå, Ånge, Gävle, Söderhamn, Nordanstig, Hudiksvall) och ett kommunalförbund (Inköp Gävleborg) deltar i denna omgång i satsningen. Under nästa vända kommer nio kommuner (Härnösand, Timrå, Sundsvall, Hudiksvall, Nordanstig, Söderhamn, Ovanåker, Bollnäs och Gävle) att vara med.
• Denna omgång sökte 397 personer till de 13 platserna, inför nästa sökte 371 personer. För att söka måste man ha en akademisk examen som inte är äldre än tre år.
• Alla traineer tjänar 22000 kronor i månaden och har en tidsbegränsad heltidsanställning. Varje kommun står för sin lönekostnad, samt 30000 kronor per trainee för den utbildning de får.
• Trainee-programmet är 16 månader inklusive en månads semester. Traineerna tillbringar 13 månader i sin så kallade ”hemkommun” och tre månader i en annan kommun, ibland med andra arbetsuppgifter för att få en bredare erfarenhet.
• 70 procent av tiden jobbar traineerna ute på en arbetsplats, 30 procent av tiden ägnas bland annat åt utbildningsinsatser, reflektion i grupp kring yrkesrollen och hur det är att jobba i en kommun.
• Alla traineer har en handledare på sin arbetsplats och även möjlighet att kontakta samordnaren för programmet med funderingar och önskemål. Det finns en kontaktperson i varje kommun.
• Kostnaden för samordningen av traineeprogrammet är 720000 kronor för 16 månader. Kommunerna delar på kostnaden, enligt en modell där kommuner med fler invånare betalar mer och kommuner med färre invånare betalar mindre.

En hallonröd ljusslinga lyser runt den lätt science fiction-inspirerade skylten utanför mötesrummet i Sundsvalls kommunhus. Skylten berättar att här ska ett möte om personalfrågor pågå hela dagen. Det är arbetsvärdering som står på agendan, alla yrkesgrupper i hela kommunen ska gås igenom.

De två HR-traineerna Ida Andersson och Liselott Degselius sitter med. Att delta i möten och i rekryterings­grupper är en del av vardagen, förklarar Ida Andersson när vi går genom långa korridorer bort till den del av det stora tegelhuset där hon och Liselott Degselius har sina arbetsplatser.

En fördel med programmet är att det banat väg för arbetsuppgifter som annars kräver mer arbetslivserfarenhet, berättar Ida Andersson när vi kommer fram till kontorslandskapet där hennes skrivbord står.
– Jag hade inte lärt mig lika mycket utan programmet och jag tror inte att jag skulle ha fått lika ansvarsfulla arbetsuppgifter. Till exempel har jag fått sitta med i rekryteringsgruppen för chefsrekryteringar, säger hon.

Den som deltar i traineeprogrammet får en gedigen introduktion, både inom sitt yrke och i hur det är att jobba i en demokratiskt styrd organisation. Dessutom ges tid att reflektera med de andra traineerna i grupp tillsammans med en psykolog. Tanken är det ska ge både trygghet och stora möjligheter att utvecklas i yrkesrollen och som människa. Något som Liselott Degselius skriver under på.
– Det är en fantastisk möjlighet att inte bara kastas in i jobbet på en gång. Att få gå olika utbildningar, att få en handledare som jobbat länge och att delta i traineeträffarna, säger hon.

Tanken med satsningen är att kommunerna vill marknadsföra sig som arbetsgivare, tvätta bort den kommunalgrå stämpeln, och visa på intressanta arbetsuppgifter som finns i en kommun. Men också att attrahera de vassaste studenterna och locka fler ­nyutexaminerade akademiker till regionen. Akademiker med färsk utbildning är annars en grupp som ofta konkurreras ut vid vanliga rekryteringar, där personer med utbildning plus några års arbetslivserfarenhet går före. Både Ida Andersson och Liselott Degselius berättar att de flesta av deras kurskamrater fått jobb, men inte alla, och långt ifrån alla ett jobb som motsvarar deras utbildningsnivå. Att få det allra första jobbet efter utbildningen är inte helt lätt och en fast tjänst direkt efter examen få förunnat.

– Det är hårt tryck på de platserna, säger Liselott Degselius.
– En del pluggar vidare för att de inte fått det jobb de hoppats på, instämmer Ida Andersson.
Även näringslivstraineen Fredrik Blom, som sitter på näringslivskontoret som är inhyst i stadshuset nere på stan, delar den bilden.
– En del av dem jag pluggat med har inte fått jobb som motsvarar deras utbildningsnivå, utan har fått ta jobb som inte kräver högskoleutbildning, säger han.

En del i programmet som han uppskattar är träffarna med de andra traineerna och möjligheten att reflektera över yrkesrollen och saker som händer på jobbet, berättar han när han visar oss runt i de spatiösa lokalerna som inretts i jugendstil. Fredrik Blom arbetar med näringslivsfrågor och en del i jobbet är att prata med lokala företagare och lyssna in vilka behov de har och vilket stöd de vill ha från kommunen. Ett företag han haft kontakt med är Alnö design och produktion, som tillverkar Sundsvallsdraken, en symbol för staden som placerats ut på gator och torg. Företaget expanderar och behöver hjälp att hitta större lokaler, vilket kommunen försöker lösa. Fredrik Blom trivs med jobbet och kan tänka sig en framtid som kommunanställd, något han inte hade en tanke på innan han sökte till programmet.
– Jag har pluggat ekonomi och handel och hade inte siktet inställt på det, men nu ångrar jag mig inte en sekund, säger han.

Christin Strömberg, samordnare för satsningen, berättar att hennes bild tidigare var att unga akademiker inte var så intresserade av jobb i offentlig sektor, men att hon fått revidera den. Under en träff med unga akademiker inom ramen för satsningen kom det fram att många av dem var intresserade av att jobba i en kommun, men att det var trötta på att söka tjänsterna som utannonserades.
– De berättade att de aldrig blev kallade till någon intervju, kommunerna väljer bland sökande som redan har erfarenhet, och tyckte därför inte att det var någon idé att söka jobb hos oss. Poängen med att ha ett traineeprogram är att komma runt det problemet så att vi får in folk med färska kunskaper, säger hon.

Att hitta arbetsplatser som är beredda att ta sig tid och ge de rätta förutsättningarna för en trainee har inte alltid varit enkelt.
– En erfarenhet vi gjort är att det inte alltid är någon självklarhet att man vill hjälpa traineerna att lyckas. En del har tyckt att de fått lite väl goda förutsättningar och då har det inte handlat om lönen, utan om upplägget på satsningen, säger hon.
Eftersom det här är den första kullen traineer och de avslutar det 16 månader långa programmet först i slutet av 2013 är det svårt att veta vad resultatet blir, det vill säga hur många av traineerna som sedan får jobb, menar Christin Strömberg.
– Men arbetsgivarna är jättenöjda. En trainee har redan fått anställning och ytterligare två har fått löfte om det.

Ur tidningen Allt om jobbet nr 4/2013

Sara Jonerin

sara.jonerin@sktf.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum