×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Fler yngre bland Visions förtroendevalda

2013-10-25, Tidningenvision.se

För tre år sedan fattade Vision flera beslut för att få in flera unga i det fackliga arbetet. En undersökning Tidningen Vision har gjort visar att åldern bland de förtroendevalda har sjunkit. Men det är fortfarande långt kvar till de uppsatta målen.

2010 beslutade dåvarande SKTF att 30 procent av ledamöterna i de lokala styrelserna borde vara under 35 år 2012. Förbundet ser föryngringen som en viktig fråga för att kunna rekrytera fler unga och för att kunna driva frågor som är viktiga för alla åldrar.

En genomgång av nästan 3 500 förtroendevalda i över 670 styrelser visar att de förtroendevalda blivit något yngre. 2012 var 7,7 procent av ledamöterna under 35 år. Den siffran har nu stigit till 10 procent. Samtidigt har andelen som är över 50 år minskat från 56,3 procent till 51 procent.

– Det är jättepositivt om det börjar jämna ut sig, säger Veronica Karlsson, 2:e vice ordförande i Visions förbundsstyrelse.

Vision har dock långt kvar till målet att 30 procent av ledamöterna ska vara under 35 år. Bara 46 av de 676 styrelserna, eller cirka 7 procent, klarar målsättningen.

Vad kan Vision göra för att få bättre fart på föryngringen?

– Vi måste vara ute mycket på arbetsplatserna och ta reda på vilka frågor de yngre vill driva. När man träffar yngre som är intresserade och erbjuder dem att bli medlemmar kan man också fråga om de
vill engagera sig och vara med och jobba fackligt, säger Veronica Karlsson.

Kommunalförbundet VA-Syd är en av Visions styrelser som har lyckats engagera unga i styrelsen (läs här). Men för andra går det trögare. I styrelsen för Sundbybergs kommun är ingen under 50 år. Medelåldern på de sex ledamöterna är över 58 år.

– Det är jättesvårt att få unga att engagera sig. De har så mycket att göra, de har barn och allt möjligt. Vi har haft yngre i styrelsen under enstaka år men det är svårt med engagemanget. Vi skulle behöva en push så att det blir fler unga i styrelsen, vi kanske inte är så roliga när vi är så här gamla, säger Hans Svedhag, avdelningsordförande i Sundbybergs kommun.

Lasse Nilsson

lasse.nilsson@sktf.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum