×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Etiken glöms bort i kommunal vardag

2013-10-01, Tidningenvision.se

Etiken är viktig på pappret. Men när det ska tas kommunala beslut lyser ofta det etiska perspektivet med sin frånvaro. Det är en av slutsatserna i en rapport av forskaren Nina Nikku.

– Kommunpolitikerna är inte oetiska. Men den etiska dimensionen försvinner ofta när man ska ta beslut i praktiska frågor. Etiken blir lite undanskuffad till den där utbildningsdagen som man har en gång om året, säger Nina Nikku, docent vid Linköpings universitet.

Hon har intervjuat nio erfarna östgötska kommunpolitiker. Tidigare har hon även granskat kommunala dokument om etik och följt nämndsammanträden. Hon konstaterar att många av politikerna talar om etiken som en självklarhet men att man på de flesta platser har svårt att få in det etiska perspektivet i vardagen.

– Jag skulle vilja att man knöt ihop det bättre. Många kommuner har värdegrunder men för att det inte bara ska bli tomma ord måste det implementeras i varje verksamhet. Vad betyder etik i teknisk sektor? Vad betyder etiken i äldreomsorgen?

Under senare år har det varit ett flertal ”affärer” inom Kommunsverige där både tjänstemän och politiker betett sig oetiskt. De politiker Nina Nikku intervjuade resonerade också kring vad som kan ligga bakom sådana skandaler. Svaren kan kokas ner i två delar. Dels att det är svårt att helt skydda sig från att det kommer in fel personer i en organisation, dels att det kan utvecklas en kultur som blir som ett sluttande plan där man långsamt förskjuter gränserna för vad som är etiskt accepterbart.

Skriften ges ut av Centrum för kommunstrategiska studier och kan läsas i sin helhet här.

 

Oscar Magnusson

oscar.magnusson@sktf.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum