×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Bibliotek kräver bättre villkor för e-böcker

2013-10-03, Tidningenvision.se

Flera kommunala bibliotek tvingas begränsa utlåningen av e-böcker när kostnaderna drar iväg. Nu ska Sveriges Kommuner och Landsting försöka hitta en lösning.

I mitten av september stoppade Ekerö all utlåning av e-böcker för resten av månaden. Ungefär samtidigt införde Danderyds bibliotek en maxgräns per låntagare, och Upplands Väsby satte ett tak för antal utlån per månad.

Orsaken är att kostnaderna ökat, och när kommunpolitikerna inte höjer anslagen tvingas man dra i bromsen.

Med nuvarande avtal betalar biblioteken ungefär 20 kronor per utlåning till Elib, en distributör av e-böcker som ägs av Bonniers med flera förlag. Och eftersom en e-bok i princip kan lånas hur många gånger som helst, blir det omöjligt för bibioteken att beräkna kostnaderna. Typexemplet är boken ”Jag är Zlatan” som två veckor efter att den gavs ut hade lånats tusen gånger på Stockholms stadsbibliotek.

Svensk Biblioteksförening har beskrivit situationen som ohållbar och vill att både regeringen, Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och förlagsbranschen agerar.  Förlagen å sin sida är oroliga för att ingen ska vilja köpa en e-bok om den samtidigt finns gratis att låna på biblioteken. Därför har man infört en karantän, att böcker är tillgängliga på biblioteken först flera månader efter att de getts ut.

Nu har SKL tagit bollen. Det finns önskemål från kommuner om att SKL ska förhandla fram ett nytt avtal. Under året har man lyssnat på de kommunala bibliotekens synpunkter för att hitta en gemensam linje.

– Nu ska vi göra ett vägval för hur vi går vidare. Det är en komplex fråga. Jag vet ingen annanstans i världen där man löst det så att alla parter blir nöjda, säger Louise Andersson, handläggare på SKL.

En fråga som måste lösas är hur biblioteken ska kunna kontrollera kostnaderna, utan att tvingas begränsa utlåningen. Men det finns även andra aspekter, konstaterar Louise Andersson. Bland annat hur uppgifter om låntagarna hanteras.

– Allt lånas online, men vem äger all användardata, och hur får den användas? Det regleras inte alls i nuvarande avtal, säger hon.

Mårten Kierkegaard

marten.kierkegaard@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum