×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

”Vi lär oss hur man kan arbeta fackligt”

2013-11-12, Tidningenvision.se

Åtta administratörer utspridda på flera orter är med i bolaget Kompis Assistans nystartade Visionklubb. Fackligt arbete är inte enkelt i en bransch med små arbetsplatser, ensamjobb och långa avstånd.

Fakta

Antal anställda: Cirka 600.

Antal brukare: 81.

Omsättning 2012: 157,4mkr.

Vinst 2012: 1,05 mkr.

Ägare: Moderbolaget heter Kompis Assistans Ek Förening, som är helt medlemsägt. Kompis Utvecklings AB (svb) ägs till 100 procent av Föreningen.

 

 

Kompis Assistans startades i Vansbro av fyra familjer. I dag finns bolaget på ett antal orter från Kalix i norr till Malmö i söder och har runt 600 anställda, mest assistenter.

Administrationen, där åtta Visionmedlemmar jobbar, är utspridd på flera olika kontor, bland annat i Borlänge, Stockholm och Hudiksvall. I Vansbro sitter Carina Börs, HR-assistent, och Susanne Ström, administrativ assistent.

Visionmedlemmarna har inte tidigare känt något behov av att ha en klubb men plötsligt en dag fick de ett besked om att verksamheten skulle organiseras om. Carina Börs och Susanne Ström kände att de inte hade något att säga till om. De skulle till exempel vara tvungna att flytta till ett kontor i Borlänge.

– Det kom som en blixt från klar himmel. När vi inte fick någon information om organisationsförändringen så blev vi negativa, oroliga över våra jobb och över att sitta och åka till Borlänge. Vi kände att vi stod utanför alltihop utan att kunna påverka, berättar Susanne Ström och Carina Börs.

I början på förra året kontaktade de därför Vision och fick tipset att starta en fackklubb för att få mer insyn och inflytande

– Då började ledningen lyssna mer, även om det är långt kvar än. Men vi har inte så bråttom utan lär oss mer om hur man kan arbeta fackligt hela tiden, säger Carina Börs.

Efter ett tag stod det klart att de skulle få jobba kvar i Vansbro men administrationen styckades upp på flera orter. Att hålla ihop klubben är därför inte helt enkelt.

– Vi försöker just nu att rekrytera en styrelsemedlem på någon av de andra kontoren för att Vision ska finnas på fler ställen. Som det ser ut nu är det bara vi i Vansbro som ingår i styrelsen, säger Susanne Ström. 

Sedan de startade klubben har de fått vara med vid två rekryteringar, av en HR-chef och en arbetsledare. Tidigare har chefer tillsatts utan att personalen fått komma till tals.

– Den här gången tänkte verkligen arbetsledningen till och lät både fackliga företrädare och berörda medarbetare vara med, säger Carina Börs.

De har också fått tycka till om de senaste lönerna och kunnat påverka en av de anställdas lön som de tyckte var för låg. Nästa stora projekt är att få till ett samverkansavtal, vilket är ett lite mer informellt sätt att lösa problem på arbetsplatsen än genom lagligt reglerade förhandlingar.

Peter Westman är vd på Kompis Assistans och positiv till att Vision har startat en klubb.

– Vi har inte hunnit komma i gång med arbetet ordentligt än. Men det ger större möjlighet till delaktighet och gör det lättare att samverka.

Han säger att de har försökt att uppmuntra även assistenterna till att starta klubb genom att vid flera tillfällen bjuda in Kommunal.

Kompis assistans har haft kollektivavtal med Kommunal sedan 2000 och Peter Westman säger att det är ett sätt att attrahera personal. Sedan 2004 har bolaget också bestämt att tillsvidareanställa assistenter och säger därför inte upp dem om en brukare av någon anledning inte längre vill ha just den assistenten.

I vanliga fall har assistenter en visstidsanställning så länge uppdraget pågår och kan sägas upp med två veckors varsel. 
 

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum