×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

”Sprit-Kate” långt ifrån fyrkantig

2013-11-26, Tidningenvision.se

Man får lätt intrycket att jobbet som alkoholhandläggare är torrt (många paragrafer) och farligt (hotfull krogmaffia). Men Kate Svensson tycker att hon har bästa yrket: ”Jag hjälper krögarna att förverkliga sina drömmar.”

Fakta

Ålder: 58 år.
Lön: 31 700 kr/mån.
Yrke: Alkoholhandläggare i Höganäs och Bjuv kommuner.
Karriär: Började på Höganäs skrivcentral (”kommunen hade bara en dator då, den fyllde ett helt rum, där satt man och skrev alla protokoll”). Blev sedan sekreterare till socialchefen. 1995 tog kommunerna över alkoholhandläggningen från länsstyrelsen och Kate fick så småningom tjänsten.
Bor: Höganäs.
Familj: Tre barn, ett barnbarn.
Fritidsintressen: Trädgård, konserter, teater, bio. 

Hej, jag heter Sprit-Kate! Med den hälsningsfrasen brukar Kate Svensson, alkoholhandläggare i Höganäs och Bjuv, inleda sina föredrag. Sedan är isen bruten.

– Sprit-Kate har blivit mitt smeknamn bland krögarna. Jag tycker att det är roligt – man får bjuda på sig själv lite, säger hon.

Kate Svensson åker runt i kommunerna och håller föreläsningar under rubriken Den empatiske byråkraten med Sveriges Kommuner och Landsting som huvudarrangör.

Hon menar att alkoholhandläggarrollen är i förändring. När hon själv började sin tjänst för 18 år sedan var det mycket byråkrati och mindre empati som gällde.

– Under den första utbildningen jag gick om alkohollagen så fanns attityden att ”krögarna bara lurar oss, vi ska sätta dit dem”.

Hon poängterar vikten av att bygga relationer med krögarna.
– Jag vill att de känner att vi jobbar i team, så att Höganäs och Bjuv får en bra restaurangkultur. Men man ska inte tro att jag är jättesnäll hela tiden. Jag brukar markera: Är det så att ni jävlas med mig, då blir jag väldigt fyrkantig.

Sitt kontor har hon på Höganäs missbruks­enhet, dit missbrukare kommer för att äta
frukost och samtala.
– Det är nyttigt för krögarna att se var det kan landa, säger Kate Svensson lite krasst apropå mixen av missbrukare och restau­rangfolk som vill söka serveringstillstånd.

När den blivande krögaren för första gången tar kontakt är hon noga med att ta sig ordentligt med tid.
– Jag låter dem berätta om sin dröm om en pizzeria eller finkrog, som jag ska få vara med och förverkliga.

För att få tillstånd att servera alkohol får man inte vara dömd för brott de senaste tre åren eller ha stora skatteskulder eller skulder hos Kronofogden.

Eftersom det kostar nära 10 000 kronor att ansöka om serveringstillstånd brukar Kate Svensson göra något som i alkoholhandläggarnas värld är ganska ovanligt. Hon erbjuder en gratis förhandsbedömning. Då gör hon en snabbkoll med sina samarbetspersoner på Skatteverket, Polisen och Kronofogden.

– Vissa som inte fått tillstånd har sagt ”du har varit schyst mot mig hela vägen”. På så sätt minskar jag risken för hot. En god dialog är bästa skyddet. Känner man en människa gör man henne inte illa.

Hot är vanligt förekommande i alkoholhandläggarnas värld. En undersökning som KAF, Kommunala alkoholhandläggares förening, gjort visar att 15 procent hade blivit direkt hotade i jobbet. Och i vissa kommuner bär handläggarna skottsäker väst vid krogkontroller.

Någon väst brukar inte Kate Svensson ha på sig, däremot har hon ibland haft polis med sig.
Under sin karriär har hon upplevt mer eller mindre raffinerade hot. Nyligen via sociala medier. Men exakt vad det handlar om kan hon av säkerhetsskäl inte berätta.
– De vill markera att de har koll på mig och min familj.

I Höganäs är det socialnämnden som fattar det formella beslutet om serveringstillstånd. Kate Svensson föreslår vad de ska besluta och i Höganäs brukar politikerna vara överens med henne. Men när hon även tog över alkoholhandläggningen i grannkommunen Bjuv för tolv år sedan stötte hon på motstånd. Hon ville återkalla ett serveringstillstånd eftersom restaurangägaren kört bil full.

– Men Bjuvs politiker kunde inte lagen på den tiden. De värnade om sina restauranger och resonerade att det nog bara var en engångsföreteelse. Så de valde att bara ge krögaren en varning, vilket jag menade var fel beslut. En krögare, som ansvarar för människor på krogen, är inte personligt lämplig om han kör rattonykter.

Nu har Kate Svensson sett till att utbilda politikerna i Bjuv.
– Alkohollagen är en skyddslagstiftning. Vi ska skydda mot fylla, busliv, narkotika och för tidig alkoholdebut. Samtidigt ska folk kunna gå ut och äta och dricka gott. Det är en balansgång. I Bjuv tog det näringspolitiska överhanden.

För att människor ska vara trygga på krogen gör Kate Svensson och en socialsekreterare oanmäld tillsyn en gång i månaden. De besöker ett tiotal uteställen på en kväll. Och två gånger per år gör hon kontroller tillsammans med Skatteverket och Polisen.

Oftast upptäcker hon inga brister, men det händer att folk är för fulla. Om det är klibbigt på golven, folk som sover vid borden och gubbar får köpa öl trots att de vinglar, då ringer varningsklockorna.
– Det är svårt att bevisa att det är mycket och upprepad överservering på ett ställe. Man måste dokumentera jäkligt noga.

Veckan efter tillsynen kallar hon krögaren till ett samtal och konfronterar denne med det hon sett.
– Man måste vara bestämd men samtidigt lyssna noggrant på förklaringar till varför kvällen såg ut som den gjorde.
Att bli av med alkoholtillståndet kan innebära konkurs. Det gäller att Kate Svensson har 110 procent på fötterna innan hon krossar en människas dröm. Så jobbar en empatisk byråkrat.

Karin Warne

karin.warne@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum