×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Miljarder på spel i växande bransch

2013-11-14, Tidningenvision.se

Trenden fortsätter: De privata företagen tar över allt mer av assistansmarknaden. I toppen finns tre bolag med tusentals anställda som var och en omsätter över en miljard kronor.

26 miljarder kronor. Så mycket betalade staten och kommunerna i fjol ut i ersättning för personlig assistans. I vissa fall – när brukaren själv är arbetsgivare åt sina assistenter – går pengarna direkt till den assistansberättigade.

Men den absolut största delen landar hos anordnarna, företag eller organisationer som utför assistansen: kommuner, kooperativ eller privata bolag.

Och här har det skett en markant förändring sedan assistansreformen sjösattes för 20 år sedan. I takt med att summan som betalas ut har mångdubblats har de privata anordnarnas andel vuxit.
1997, när assistansersättning blev ett bestämt belopp per timme oavsett vem som utförde den, hade 25 procent av brukarna ett privat företag som anordnare. Vid årskiftet 2012/2013 hade företagens andel vuxit till nästan 50 procent.

– Det är en accelererande utveckling. Inom tre år tror jag att den privata assistansmarknaden kommer att ha 80 procent, säger Fredric Käll, ordförande för bransch assistans hos arbetsgivarorganisationen Vårdföretagarna.

Fredric Källs förklaring är att de privata aktörerna är mer lyhörda för sina kunders önskemål.

– Ungefär vid år 2000 skedde något. Folk fick klart för sig att de kunde välja. Och jag tror att de privata aktörerna jämfört med de kommunala har en större förmåga att anpassa sig efter vad brukarna vill ha.

Men utvecklingen har också tagit en annan inriktning. De tre största assistansföretagen ägs nu helt eller delvis av riskkapitalbolag. Och har därigenom tillförts kapital att växa ännu mer.

– De har vartefter köpt upp allt fler små välskötta företag. De stora växer hela tiden, säger Tomas Agdalen, på Inspektionen för socialförsäkringen, ISF.

Varför?

– Förmodligen därför att det finns pengar att tjäna.

Agdalen har skrivit en rapport om assistansmarknaden där slutsatsen är att de privata företagen överkompenseras. De har lägre kostnader än kommunerna vilket enligt ISF uträkning innebär en marginal på 54 kronor per utförd assistanstimme. Multiplicerat med företagens andel av marknaden blev det 2011 totalt 2,3 miljarder kronor.

– Kommunerna driver upp schablonersättningen med sina höga kostnader, medan företagen som kan effektivisera på ett helt annat sätt ligger i bakvattnet och plockar in pengar, säger Tomas Agdalen.

ISF rapport är en av utgångspunkterna för den statliga utredning som nu ska se över systemet för assistansersättning, där direktiven bland annat slår fast att en ny konstruktion för ersättningen ska anpassas till de faktiska kostnaderna för assistansen.

Adolf Ratzka, som grundade brukarkooperativet STIL och även ses som initiativtagare till hela LSS-reformen, är orolig för att utvecklingen i branschen skickar fel ­signaler till regeringen.

– Nu talar jag förstås i egen sak. Men de stora företagen är väldigt kostnadseffektiva och kan gå med vinst, medan kooperativen som består av amatörer bara får det att gå ihop, säger Adolf Ratzka.

Vilka förändringar tror du följer av den statliga utredningen?

– Syftet är inte att vi ska få det bättre utan att staten ska spara. Men i och med att det handlar om så stora pengar kan man anta att företagen har en lobbyverksamhet som verkar för att deras villkor inte ändras för mycket.

Fredric Käll på Vårdföretagarna vill inte spekulera i vilka förändringar som står för dörren. Men hanogillar att ISF rapport, som han kallar ”generande dålig”, är ett av beslutsunderlagen, och befarar att det blir mer krångel och kontroll.

Men kostnaderna för assistans har ju stigit till 26 miljarder. Behövs det inte kontroll?

– Jo, det behövs ett verklighetsförankrat system. Men när det gäller summan är det ett ställningstagande vi som medborgare i ett civiliserat land måste ta, säger Fredric Käll.
 

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum