×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Löneuppropen sprider sig

2013-11-18, Tidningenvision.se

40 år i yrket, men nästan samma lön som en nyutexad. Så kan vi inte ha det, tycker Visions representanter på folktandvården i Örebro läns landsting, som nu startar ett upprop för bättre löneutveckling för tandsköterskor.

En vinterjacka. Så mycket skiljer det i lön mellan en tandsköterska som jobbat ett år och en som jobbat i 40 inom folktandvården i Örebro läns landsting. Det hävdar Sandra Ramstedt, tandsköterska och ledamot i Visions landstingsavdelningsstyrelse.

Hon berättar att det finns tandsköterskor som jobbat i 30–40 år inom folktandvården som tjänar omkring 22 000 kronor i månaden. Det rimmar illa med dagens begynnelselön på 19 500 kronor, anser hon.

– Det är jättebra att begynnelselönen höjts, verkligen, men det är inte attraktivt för en ung tandsköterska att löneutvecklingen fram till pensioneringen är så liten. Jag blir väldigt irriterad och upprörd när jag ser mina äldre kollegers löner eftersom jag vet hur mycket de kan, säger Sandra Ramstedt.

Själv har hon jobbat i tre och ett halvt år och tjänar 20 000 kronor som tandsköterska på Adolfsbergs folktandvårdsklinik utanför Örebro.

– Om jag ska jobba kvar och fortsätta som tandsköterska måste det hända något. Jag har insett att jag själv måste vara med och ta ansvar för att det händer något med lönerna, det går inte att luta sig tillbaka och tänka att ”någon annan får fixa det”, säger hon som förklaring till varför hon valt att engagera sig i Vision.

Ett protestbrev kommer att skickas till alla folktandvårdskliniker i Örebro län samt till tandvårdschefen och allmän tandvårdschefen.

Den låga lönen gör att Sandra Ramstedt ibland tycker att det är svårt att hålla motivationen för yrket uppe. Därför tycker hon att det är betydelsefullt att lyfta fram yrkesstoltheten i rollen som fackligt aktiv, så att den inte tappas bort.

– Den är viktig att jobba med. De låga lönerna gör att den får sig en törn, och därför är det extra bra om man kan stärka den. Jag tror att yrkesstoltheten har en roll att spela i arbetet med att få upp lönerna, säger hon.

På sikt hoppas och tror hon att situationen kommer att förändras.

– Jag vet inte om politikerna känner till hur verkligheten ser ut, hur mycket vi tandsköterskor kan och hur många arbetsuppgifter vi faktiskt utför, det har hänt så mycket på senare år.

 

 

Sara Jonerin

sara.jonerin@sktf.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum