×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Inkomstförsäkring bara för några få

2013-11-15, Tidningenvision.se

Trots att de flesta medlemmar i TCO-förbunden kan få pengar från en försäkring om man blir arbetslös är det bara en fjärdedel som får det. Bland Visions medlemmar är det 500 personer som fått ersättning i år.

Fakta

  • Fackförbundens inkomstförsäkringar kan ge ersättning till den som tjänar över 18 700 kronor i månaden, som är det så kallade ”taket” i a-kassan. Tanken är att den som blir arbetslös och tjänar mer än 18 700 kronor i månaden ska kunna försäkra sig om att få 80 procent av den tidigare lönen före skatt, under den första tiden som arbetslös.
  • Visions inkomstförsäkring finansieras genom att förbundet tar ut en förhöjd medlemsavgift av de medlemmar som tjänar över 18 700 kronor i månaden. Inkomstförsäkringen ger upp till 80 procent av inkomsten för löner upp till 100 000 kronor i månaden och betalas ut i 160 dagar, men kan förlängas med ytterligare 100 dagar.

– För att få ersättning från inkomstförsäkringen måste man uppfylla villkoren både i inkomstförsäkringen och i arbetslöshetsförsäkringen. Villkoren staplas på varandra, säger TCO-utredaren Mats Essemyr.

Det betyder att kraven för att få ersättning är ganska snåriga och det kan vara förklaringen till att så få får ersättning. Men inkomstförsäkringen är ändå ett bra sätt att locka fler att bli medlemmar i facket, anser Mats Essemyr.

– En liten avgift ger en påtaglig inkomsttrygghet, därför håller försäkringarna ändå som rekryteringsargument, säger han.

I Vision finns det just nu 3 000 arbetslösa medlemmar och 500 personer har i år beviljats ersättning från inkomstförsäkringen. Det betyder att det är drygt 15 procent av Visions arbetslösa medlemmar som fått del av inkomstförsäkringen hittills i år. Men siffrorna måste tas med en stor nypa salt, eftersom det inte gått att få fram hur många av de 3 000 arbetslösa som blivit av med sina jobb i år. Många av de arbetslösa medlemmarna har förlorat sina jobb långt tidigare, vilket betyder att andelen som får ersättning från försäkringen troligen är högre.

Att förändra villkoren i fackens inkomstförsäkringar så att fler skulle omfattas tror inte Mats Essemyr är en framkomlig väg, eftersom premierna då skulle raka i höjden. Lösningen är i stället att regeringen höjer taket i a-kassan, anser han.

– Statskassan måste ta på sig en större del av den ekonomiska risken vid arbetslöshet, säger Mats Essemyr.

Sara Jonerin

sara.jonerin@sktf.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum