×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

”Det är lätt att tjäna pengar på personlig assistans”

2013-11-08, Tidningenvision.se

Karsten Inde grundade Frösunda LSS och Team Olivia AB och blev rik på personlig assistans. Han äger fortfarande 25 procent av Olivia.

Är det lätt att tjäna stora pengar på personlig assistans?

–Gör man ett bra jobb är det inte svårt att göra en vinst i bolaget som är omfattande. Har man tio kunder och omsätter 15 miljoner så tjänar man omkring en miljon. Så vill man bli miljonär ska man skaffa tio assistanskunder. Det är många som har insett det och startar assistansbolag. Vi i Team Olivia jobbar med en sund lönsamhet som vi brukar säga, den ligger mellan 5 och 7 procent. Men vi har sett bolag som ligger betydligt högre än så.

Är det för lätt att få tillstånd att driva personlig assistans?

–Ja, det är ingen som har någon koll alls idag. Vill man starta personlig assistans begär man tillstånd hos Socialstyrelsen. Då går man till särskilda konsulter som skriver ansökningarna på ett sätt så att de blir godkända. Det är en business det också. Jag tycker att kommunerna ska godkänna de som ska få utföra personlig assistans precis som i hemtjänsten. Då tar de ansvar för att den personliga assistansen hemma hos svårt sjuka personer bedrivs på den nivå man har satt i upphandlingen. Då skulle man komma tillrätta med de avarter som finns i dag.

Du sålde en stor del av Olivia till ett riskkapitalbolag för några år sedan och har sedan dess köpt upp många assistansföretag. Varför är det så viktigt att växa och bli stora?

–Det är roligt att få in nya människor, nya kulturer, och företagare. Jag är en entreprenör och gillar att växa. Dessutom finns det många företag inom den här sektorn som är till salu för att ägarna inte orkar och klarar att driva företagen. De är inte kunniga att hantera så mycket pengar och medarbetare efter den tuffa lagstiftning med inspektioner och myndigheter som har kommit. Det är många företagare vi har hjälpt med att få ordning på siffror och verksamheter.

Facken tycker att de anställda har dåliga villkor, vad har du för ansvar som arbetsgivare?

–Jag kan inte göra så mycket mer än att följa kollektivavtalet. Jag tycker att vi hanterar våra medarbetare på ett väldigt bra sätt men jag tycker att lönenivåerna är alldeles för låga. Jag förstår inte hur man klarar sig på 20000 - 25000 kronor i månaden om man är ensamstående och har barn, det är pinsamt dåligt. Vi är noggranna med att alla företag vi köper har kollektivavtal, det blir dyrare för oss men våra medarbetare får alla försäkringar.

Kan inte de anställda få ta del av vinsten på något sätt?

–Nej, vi har inget bonussystem eller några utdelningar till ägarna eller medarbetarna.  De får ingen del av vinsten mer än att ju starkare företaget är desto större är tryggheten för medarbetarna.

Hur mycket pengar har du själv tjänst på att bygga upp och sälja de här stora företagen?

–Det vill jag inte säga, det väcker så starka känslor men det är alldeles för mycket pengar. Jag har alltid varit vänsterpartist och tycker det är otillständigt att man ska kunna bygga upp sådana här förmögenheter. Men det är det samhället vi har valt att leva i, där få får del av mångas arbete.

Vad gör du med pengarna?

–Jag investerar mycket i andra företag och ger bort en hel del pengar. Jag har bland annat ett stort projekt i Moldavien där jag driver en fotbollsförening.

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum