×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Behandlingshem snickrar egna behandlingsmetoder

2013-11-18, Tidningenvision.se

Hälften av personalen på landets HVB-hem har ingen lämplig utbildning för sitt jobb. Många behandlingshem använder också hemmasnickrade behandlingsmetoder, som hästterapi.

Det finns runt 800 HVB-hem, hem för vård eller boende, i landet. Boendena drivs både av kommuner, landsting och privata vårdgivare. Enligt en kommande rapport från den relativt nya myndigheten IVO saknar omkring hälften av personalen på boendena utbildning med inriktning mot vård och behandling. Många anställda hade högskoleutbildningar men på fler än hälften av de granskade boendena fanns inte en enda behandlingsassistent i personalen.

– Det finns risker med det. Man kan bli tveksam till om barnen får den hjälp de behöver, säger Gunilla Westerdahl, utredare på IVO.

Enligt rapporten använder många behandlingshem också hemmagjorda och oprövade behandlingsinsatser. Hästterapi och mindfulness är exempel som utredarna mötte. Kombinerat med lågt utbildad personal ökar det risken för att vården blir otrygg och osäker, anser IVO.

– Vissa boenden kan inte alls ange förhållningssätt eller behandlingsinsatser medan andra nämner upp till åtta olika metoder, säger Gunilla Westerdahl, som också tycker att det saknas en eftergymnasial utbildning med inriktning mot vård av barn och unga.

Socialtjänsten i landets kommuner har ett stort ansvar för de barn som placeras på HVB-hem, menar Gunilla Westerdahl, som tycker att uppföljningarna ofta är dåliga.

– Det ser ut som många barn har det ganska bra på de flesta HVB-hem men innehållet i behandlingen kan man ifrågasätta, säger hon.

I rapporten framkommer också att kvaliteten på boenden för ensamkommande flyktingbarn generellt har ökat, och att kvaliteten på HVB-boenden där hela familjer bor oftast är högre än andra HVB-hem.

Oscar Magnusson

oscar.magnusson@sktf.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum