×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Åtta av tio tandsköterskor känner ökad stress

2013-11-19, Tidningenvision.se

Pressat tidsschema, tajt ekonomi, datastrul, personalbrist, ändlös administration… Åtta av tio i tandvården upplever att stressen ökat de senaste fem åren. Samtidigt trivs ändå nästan alla bra med ­arbetet, visar en undersökning från tidningen Allt om Jobbet.

Fakta

Visions arbetsmiljöexpert Carola Löfstrand bästa tips för en lugnare arbetsmiljö:

  • Arbetsgivare och fackförbund ska föra en diskussion om hur många patienter det är rimligt att ta emot på en timme. Det är viktigt att bemötande, patientsäkerhet, personalens arbetsmiljö och kvaliteten på varje behandling vägs in.
  • Planera in luft i schemat så att det finns utrymme för oförutsedda händelser.
  • När kraven på administrationen ökar måste den också få ta tid och kosta pengar. Mer administrativt stöd behövs.
  • Personal som får nya arbetsuppgifter ska få tillräcklig kompetensutveckling för att klara dem på ett bra sätt.

Fler och fler patienter ska klämmas in på samma timme för att pengarna ska rulla in. Administrationen ökar, datasystemen är komplicerade och fungerar ofta dåligt, arbetsuppgifterna blir fler och mer avancerade och ska klaras av utan mer arbetstid eller något extra i plånboken.

Vissa dagar får man hoppa över lunchen på grund av arbetsbelastningen. Så ser verkligheten ut för många som svarat på undersökningen. Svaren andas frustration och känslan av att inte tillhöra en yrkesgrupp som arbetsgivaren värdesätter.

Åtta av tio uppger att stressen på jobbet ökat de senaste fem åren och sex av tio har ont i nacke, axlar, armar eller rygg på grund av arbetet. En fjärdedel har ofta spänningshuvudvärk och ont i magen på grund av jobbet. Samtidigt säger i princip alla, 95 procent, att de trivs mycket eller ganska bra med sitt jobb.

– Det råder inget tvivel om att det här är en mycket lojal yrkesgrupp. När den stora merparten upplever att stressen ökat samtidigt som majoriteten har arbetsrelaterad värk är det klart att effekterna riskerar att bli att alla inte kommer orka, eller räcka till, hela sitt arbetsliv, säger Carola Löfstrand, Visions arbetsmiljöexpert.

De många pensionsavgångarna i tandvården som väntas framöver kan göra att problemen förvärras, anser hon.

– Om ingenting görs riskerar arbetsgivarna att långtidssjukskrivningar sammanfaller med de stora pensionsavgångarna, och att pressen på dem som jobbar kvar ökar ytterligare.

Det är därför viktigt att vända utvecklingen, anser Carola Löfstrand, och hon har en del idéer om vad som borde göras Men ett annat tips är att prata med kollegerna om hur man upplever arbetsbelastningen och sedan tillsammans ta upp problemen med ledningen så att helhetsbilden blir tydlig.

– Berätta när det är stressigt för arbetskamraterna. Erbjud dig att hjälpa till om någon annan har för mycket och du själv har möjlighet att hjälpa till. Nästa gång kan det vara du som får en hjälpande hand.

Sara Jonerin

sara.jonerin@sktf.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum