×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Assistenter kräver högre lön och ny titel

2013-11-26, Tidningenvision.se

Skolassistenterna på grundskolekontoret i Uddevalla kommun är mycket besvikna över det låga löneläget. Nu kräver de att få kallas administratörer och att titelbytet också ska märkas i plånboken.

Efter nästan tio år i kommunen tjänar Jennie Andersson 20 700 kronor. Hon har titeln skolassistent och hade hoppats på att få byta till administratör efter årets löneöversyn. Men titelbytet liksom uppgraderingen av lönen uteblev. 100 kronor per person och månad var allt som de flesta anställda på grundskolekontoret fick utöver den ordinarie löneöversynen.

– Vi blev helt chockade. Vi känner oss kränkta. Vi kan inte förstå hur arbetsgivaren resonerar. Det är helt solklart att vi är administratörer och borde ha betalt för det jobb vi utför, säger hon.

På grundskolekontoret, som ligger under barn- och utbildningsförvalt­ningen, jobbar 17 personer med administration, varav de flesta har titeln skolassistent. Medellönen ligger enligt deras egna beräkningar på 22 179 kronor i månaden, alltså ganska långt under medianlönen på 23 700 kronor för skolassistenter och administratörer i Västra Götaland.

Jennie Andersson och hennes kolleger får medhåll av Ann-Britt Klemensson, avdelningsordförande för Vision i Uddevalla. Trots att de har titeln skolassistent är det många av dem som granskar, sammanställer och bearbetar underlag, vilket betyder att de borde kallas administratörer.

– Dessutom ligger assistenterna i Uddevalla kommun sällsynt lågt, i nära liggande kommuner betalar de bättre, säger hon.

Även arbetsgivaren håller med om att lönerna borde vara högre, och just nu ser man över lönerna för alla assistenter i kommunen.

– Visst är det många som har fel titel och fel lön, men det är inga revolutionerande summor det handlar om. Tidigare har vi betalat 200 kronor mer per månad till dem som fick titeln administratör i stället för assistent, säger personalchef Karin Wånggren.

Förklaringen till att det ändå ser ut som det gör är enligt Karin Wånggren att pengarna inte förslog.

– Det är en stor grupp med liknande arbetsuppgifter och den summa pengar vi hade avsatt räckte inte, säger hon.

I kollektivavtalet, som Uddevalla kommun skrivit på, står inget om att för lite pengar skulle vara ett giltigt skäl att låta bli att ge anställda betalt för de arbetsuppgifter de faktiskt utför. Hur ser du på det?

– Det står ju inget om det, men hur det än är så finns det ju en summa pengar avsatt i budgeten som vi har att fördela efter bästa förstånd, säger Karin Wånggren.

Kjell Svahn, ombudsman på Vision, säger att vilka arbetsuppgifter man har och hur väl man utför dem ska väga tungt i lönesättningen, enligt det kollektivavtal som gäller.

– Det kan aldrig vara tillräckligt för arbetsgivaren att säga att ”pengarna räckte inte”. De anställda har rätt att få veta hur arbetsgivaren värderar deras arbetsuppgifter och det är inte titeln som ska bestämma lönen, utan vad man gör på jobbet. Det är oprofessionellt att uttala sig på det sättet, slår han fast.

Sara Jonerin

sara.jonerin@sktf.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum