×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Allt hårdare regler mot alkohol

2013-11-27, Tidningenvision.se

Julborden dukas upp i många av landets kommuner och landsting men få anställda blir bjudna på en snaps eller ens en öl av chefen. Det visar en undersökning som Tidningen Vision har gjort.

Fakta

Vi skickade ut en enkät med frågor om extern och intern representation till personalchefer i samtliga kommuner och landsting och drygt 200 kommunala bolag. Svarsfrekvensen var 49 procent.

En övervägande majoritet av landets kommuner, landsting och kommunala bolag har skriftliga regler för om och i vilken utsträckning man ska bjuda på alkohol.

Samtliga landsting och 84 procent av kommunerna och de kommunala bolagen har en skriftlig policy för intern och extern representation. Där slås bland annat fast om festerna och middagarna ska vara alkoholfria eller hur mycket vin/öl man ska bjuda på.

– Arbetsgivarna har blivit mer medvetna om att det är bra att ha regler för hur representationen ska gå till. Om man bara hänvisar till ”sunt förnuft” och ”rimlig nivå” blir det väldigt godtyckligt, säger Kerstin Redig, vd för Alna, som arbetar med missbruk i arbetslivet och ägs av de centrala organisationerna på arbetsmarknaden.

De flesta arbetsgivare i Tidningen Visions undersökning, 72 procent, uppger i sin policy att de överhuvudtaget inte bjuder de anställda på alkoholhaltiga drycker på personalfester. Den som vill dricka vin eller öl får då betala ur egen plånbok.

13 procent uppger att de bjuder på ett glas vin/öl till maten och 9 procent bjuder på två glas vin/öl. Bara en arbetsgivare i undersökningen bjuder de anställda på fördrink, två glas vin/öl och dessutom snaps och/eller en avec till kaffet.

Undersökningen visar tydligt att trenden går mot hårdare regler kring alkohol. 33 procent av arbetsgivarna uppger att de har blivit striktare med att bjuda på alkoholhaltiga drycker under de senaste fem åren. 67 procent uppger att reglerna är oförändrade. Inte en enda arbetsgivare svarar att de har blivit mer frikostiga med alkohol.

Boxholm i Östergötland kör en strikt linje. Kommunens policy som har gällt i många år slår fast att ”representation ska vara alkoholfri. Med alkohol avses spritdrycker, vin, starköl eller mellanöl.”

– Vi bjuder inte på alkoholhaltiga drycker i något sammanhang. Har vi en julfest för personalen får de anställda betala själva om de vill ha ett glas vin. Varför ska vi använda skattepengar för att betala de anställdas alkohol? Det finns bättre saker att lägga pengarna på, säger Sune Fritz, personalchef i Boxholms kommun.

Trots att en klar majoritet av arbetsgivarna har en policy som slår fast att man inte bjuder på alkohol vid personalfester är festerna och middagarna i det offentligas regi ändå inte helt torrlagda. Vid vänortsbesök, affärsmöten och andra speciella externa träffar gör en majoritet av arbetsgivarna ett undantag, då bjuder 72 procent på alkohol.

I Boxholm finns dock inga undantag, enligt Sune Fritz. När företrädare från kommunens vänorter, Plunge i Litauen och Quickborn i Tyskland, kommer på besök får de betala själva om de vill ha något annat än vatten eller lättöl i glaset.

– Vi vet att de utländska gästerna tycker att det är aningen konstigt, de har en annan kultur. Men på den här punkten är vi bestämda.

Göteborgs stad antog en policy för representation i maj i år. Nyligen avslöjade SVT:s Uppdrag granskning bland annat att kommunens representanter bjudit generöst på alkohol vid en kickoff under fastighetsmässan MIPIM i Cannes. Men ett papper löser inga problem. Staden arbetar nu hårt för att policyn också ska få genomslag på alla nivåer.

– Det är jätteviktigt att frågan hålls levande. Vi har informerat förvaltnings- och bolagsledningarna om policyn och stadens HR-chefer har också haft dessa frågor som tema. Genom att de högsta cheferna är föredömen signalerar det till andra att det är en viktig fråga, säger Johanna Hasselgren, förhandlingschef på HR-avdelningen på stadsledningskontoret i Göteborg.

Niklas Lindstedt

niklas.lindstedt@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum