×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Vision kräver 500 000 för dålig kartläggning

2013-03-07, Tidningenvision.se

Halmstads kommun har under flera år vägrat göra ordentliga lönekartläggningar. Det anser Vision som nu begär att arbetsgivaren ska tvingas betala ett vite på 500 000 kronor om man inte rättar till bristerna.

Anmälan som i dag lämnades in till Nämnden mot diskriminering är mycket ovanlig och den första i sitt slag som Vision har gjort. Förbundsjuristen Daniel Falk ser det som en sista utväg att få kommunen att rätta till allvarliga brister i kartläggningen.

–Vi har ända sedan 2005 försökt påverka arbetsgivaren att göra korrekta lönekartläggningar utan och få något gehör, säger Daniel Falk.

Enligt Diskrimineringslagen måste arbetsgivare med fler än 25 anställda göra en lönekartläggning minst vart tredje år. Den ska omfatta alla anställda och göras i samverkan med facket. Den ska innehålla kartläggning och analys av löner och andra anställningsvillkor, både när det gäller lika och likvärdiga arbeten. Arbetsgivaren är också skyldig att upprätta en handlingsplan där resultaten ska redovisas.  Vision anser att Halmstad kommun inte har uppfyllt någon av punkterna.

Vision har haft flera överläggningar och en MBL-förhandling med arbetsgivaren. Den biträdande förhandlingschefen och Daniel Falk har vid flera tillfällen skickat skrivelser till kommunen där de påtalat bristerna och begärt handlingsplaner.  I höstas åkte Daniel Falk till Halmstad och talade än en gång om för kommunens företrädare vilka brister Vision anser att lönekartläggningen har. Men inte heller sedan dess har Vision fått någon respons från arbetsgivaren.

–Vi har försökt använda den svenska modellen med förhandlingar och allt men det ger ju ingenting. En sådan här anmälan är inget vi gör lättvindigt men det är ju inget annat vi kan göra, säger Daniel Falk.

Vision vill nu att Nämnden mot diskriminering ska tvinga kommunen att rätta till bristerna med ett krav på 500 000 kronor i vite om de inte gör det.

–Vi tycker att det är ett lämpligt belopp eftersom Halmstad är en ganska stor kommun. Dessutom handlar det om påtagliga brister i alla led som har funnits under lång tid, säger Daniel Falk.

Leif Johansson, förhandlingschef i Halmstads kommun, håller inte med om att det finns allvarliga brister i lönekartläggningen.

–Det är ju inte roligt att få en anmälan emot sig men jag har inte sett den ännu så jag har svårt att uttala mig specifikt om innehållet och innebörden, säger han.

Vad tycker du om er lönekartläggning?

–Jag tycker den är bra. Den är ett viktigt verktyg för att jobba så att vi har jämställda löner.

Kommer ni att försöka förbättra er lönekartläggning efter Visions anmälan?

–Absolut, vi har en diskussion inplanerad. Det är viktigt att vi utvecklar våra verktyg, säger han.

Lasse Nilsson

lasse.nilsson@sktf.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum