×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Nyanställda behöver stöd

2013-03-06, Tidningenvision.se

I Stockholm brottas man med att få nyanställda socialsekreterare att jobba kvar inom försörjningsstöd. Samma sak i Göteborg, där man tillsatt en kommission för att se till att villkoren blir så bra att personalen stannar.

– Hög personalomsättning drabbar kontinuiteten. Den drabbar klienterna som måste byta handläggare ofta. Det drabbar de som är kvar som ska hjälpa till att introducera ny personal, säger Sergio Leiva, chef för ekonomiskt bistånd i stadsdelarna Kungsholmen, Östermalm och Norrmalm i Stockholm.

För drygt ett år sedan granskades verksamheten av stadens socialtjänstinspektörer. De konstaterade bland annat att utvecklingen av rutiner och metoder blivit eftersatt på grund av hög personalomsättning under flera år.

Därefter har det gjorts en omorganisation, bort från teamarbetet som visserligen gav ökad specialistkompetens men samtidigt stora högar av ärenden på varje bord, och sårbarhet om någon var borta från jobbet.

– Men personalomsättningen är fortfarande ett bekymmer, säger Sergio Leiva, och konstaterar att ungefär hälften av de 13 socialsekreterarna på hans enhet har jobbat där cirka ett år.

– Oavsett andra orsaker som arbetsbelastning och arbetsmiljö tror jag generellt att försörjningsstöd är ett avstamp för många, ett första steg i karriären, säger han.

Det ser likadant ut i andra stadsdelar i Stockholm. På fyra av åtta enheter som granskats lyfter socialtjänstinspektörerna fram problemet. På en enhet slutade 10 av 12 socialsekreterare inom ett halvår, på en annan hade hälften av personalen mindre än två års yrkeserfarenhet.

– Det är väldigt olika orsaker. På ett ställe handlade det om missnöje med en omorganisation, på ett annat var det helt enkelt en stor grupp som samtidigt ville vidare, säger socialtjänstinspektör Eva Tornberg.

Sergio Leiva ser även lönerna som en bidragande orsak, plus att jobbet inte har den renommé det förtjänar.

– För det första måste man redan under socionomutbildningen höja statusen för att arbeta med försörjningsstöd. Det här är ett jobb som kräver stora kunskaper. För det andra måste lönenivån höjas, ett jobb som kräver kompetens inom så många områden måste betalas bättre.

På socialförvaltningen pågår nu ett arbete med att utveckla hur man jobbar med ekonomiskt bistånd. I det sammanhanget lyfter man också frågan om personalomsättningen och hög arbetsbelastning.

– En bra introduktion är väldigt viktig, och det jobbar vi mycket med. Cheferna vill vara ett stöd. Men är man i ett konstant rekryteringsarbete är det svårt att hinna,  säger Annelie Sjöberg, strateg på socialförvaltningen.

I Göteborg betonar man också introduktionen och stödet till nyanställda. Personalomsättningen bland socialsekreterare är högre än genomsnittet för anställda i Göteborgs stad, och i höstas tillsattes en kommission där facken och arbetsgivaren ska ge förslag på bättre arbetsvillkor för socialsekreterare.

– Vi vet inte hela sanningen om varför personalen byter jobb. En anledning är att det höjer lönen, men det handlar också om hög arbetsbelastning, säger Jenny Johansson, sektionsordförande för Vision på sociala resursförvaltningen.

Hur ska det bli bättre?

– Det är det vi ska komma fram till i kommissionen. Ofta är det nyutexaminerade socialsekreterare som börjar på försörjningsstöd. Så introduktionen är jätteviktig: mentorer, utbildning i systemen de jobbar i och hur man skriver utredningar med mera.

I slutet av mars ska kommissionen lämna en första delrapport.

Mårten Kierkegaard

marten.kierkegaard@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum