×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Nya regler i a-kassan

2013-03-14, Tidningenvision.se

Från och med 1 september blir du inte av med hela ersättningen på en gång om du som arbetslös inte söker jobb aktivt. Däremot kan a-kassan lättare kasta ut dig om du ljuger eller undanhåller information.

Riksdagen har klubbat igenom nya regler för a-kassan som börjar gälla den 1 september 2013. En skillnad är att du inte direkt blir av med hela din ersättning om du inte söker jobb aktivt eller missköter dig på något annat sätt.

- Det är mer som en trappa, där du först får en varning och händer det igen blir du av med en ersättningsdag och så vidare. Det är bra att man får chans att ändra sig. Förut var det allt eller inget och om man av någon anledning inte gjorde det man skulle kunde man bli av med ersättning i flera månader, säger Henrik Nordler, försäkringsansvarig på A-kassan Vision.

Om du söker ersättning från a-kassan måste du med de nya reglerna meddela inom två veckor om några omständigheter förändrats, annars kan du bli utesluten. Omständigheterna du ska meddela är allt som kan påverka din ersättning, till exempel om du börjar eller sluta jobba, om du får pengar någon annanstans ifrån eller om du börjar jobba deltid.

- Nu är det så att man kan bli utesluten om man lämnar felaktiga uppgifter medvetet eller grovt vårdslöst. Det som blivit hårdare med de nya reglerna är att du dessutom kan bli utesluten om du medvetet eller grovt vårdslöst utelämnar uppgifter, säger Henrik Nordler.

Förändringen innebär också att a-kassan lättare kan hålla inne med pengar om de misstänker att någon inte står till arbetsmarknadens förfogande eller av någon annan anledning inte ska ha ersättning.

- Syftet är att man inte ska hamna i en stor skuld. Det är tuffare att få pengar och göra av dem och sedan inse att man måste betala tillbaka än att bara bli av med ersättningen.

Ansvaret mellan Arbetsförmedlingen och a-kassorna kommer att bli tydligare. Det ska inte längre gå att bli avanmäld från Arbetsförmedlingen om du inte kommer till ett möte. I stället ska arbetsförmedlarna skicka en underrättelse till a-kassan om detta, som bedömer vad som ska hända. Arbetsförmedlingen kommer också att börja begära in rapporter på vilka jobb som du sökt. Om du inte gör det du ska skickas även då en underrättelse till kassan.

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum