×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Mora på upploppet

2013-03-05, Tidningenvision.se

Förra veckan invaderades Mora av 200 000 skidåkare, anhöriga och åskådare. Vasaloppet har växt till ett gigantiskt evenemang som påverkar den lilla kommunen året om. Vi var med när de sista förberedelserna gjordes.

Fakta

• 1922 Första Vasaloppet. 119 skidåkare startade och vinnare blev Ernst Alm, från IFK Norsjö i Västerbotten, på tiden 7.32.49. I det här loppet återfinns också rekordet för sämsta tid någonsin, O. Larsson gick i mål på 14.11.00.

• 1923 Första kvinnan i Vasaloppet. Margit Nordin från Grängesberg gick i mål sist av alla på 10.09.42. Kort därefter stoppades kvinnor från att starta. Först 1981 tilläts kvinnor att åka igen.

• 1943 Mora-Nisses första seger. Skidlegendaren Mora-Nisse Karlssons debut i Vasaloppet. Han vann och lagerkransades av sin syster Elsa som var årets kranskulla.

• 1987 Kallaste loppet. Nästan 30 minusgrader hindrade inte de tappra Vasaloppsåkarna.

• 1990 Inställt. För första gången i modern tid ställdes loppet in eftersom det milda vädrat fick snön att bli till vatten på långa sträckor.

• 2012 Rekordtider. Den miljonte åkaren genom tiderna passerade genom målet (han fick livstids fri start i present), rekordmånga anmälda, 63 142 personer och nya rekordtider i Vasaloppet: Jörgen Brink gick i mål på 3.38.41 och Vibeke Skofterud på 4.08.24. Jörgen Brink höll en medelhastighet på 26 km/h under loppet.

• 2013 Årets Vasalopp fylldes på 11 dagar och CykelVasan på 26 minuter.

Källa: Vasaloppet

 

En grävmaskin på larvband stånkar sig upp på en gigantisk snöhög mitt i Mora centrum. Traktorer åker hela tiden fram för att ösa på lass efter lass med mer snö. Inuti snöhögen finns en gångtunnel som orsakat rabalder. Den har förstört utsikten för en del av åskådarna men den håller spåren oförstörda för deras nära och kära, som bara kommer att ha meter kvar till Vasaloppsmålet när de bestigit snöberget.

– Den är där för att folk ska kunna gå igenom den och under spåret i stället för att korsa det. Publiken drog in grus och smuts i spåret tidigare. Men en del är upprörda för att kullen gör att man inte ser hela det långa upploppet längre, säger Mikael Helgeson, arbetsledare för utomhusgruppen på kommunens fritidsavdelning.

Tillsammans med sex vaktmästare sköter han flera av kommunens utomhusanläggningar, bland annat skidstadion. Han är dessutom kommunens representant i Vasaloppets bankommité. Det är Mikael Helgesons ansvar att hålla spåret mellan Oxberg och Mora i trim hela vintern, även under Vasaloppsveckan, trots att Vasaloppsorganisationen officiellt tar över ansvaret då.

– Vasaloppet och Mora kommun sitter ihop den här veckan, speciellt sen jag fick den här tjänsten. Det är bättre att vi kör spåret även under de här veckorna eftersom vi känner det och vet var det behövs fyllas på snö och var det kan bli problem, säger han.

De första Vasaloppstävlingarna börjar om bara ett par dagar. Nu ligger allt fokus på upploppet inne i centrum och området kring den välkända målgången. 5 500 kubikmeter snö ska sprutas ut.

Mikael Helgesons telefon ringer i ett. Han sköter logistiken. Maskiner ska vara på rätt plats, snö ska köras ned till centrum, pistas och spåras. Han säger att det är kaos den här veckan men utstrålar ett totalt lugn. Hejar på folk som går förbi, småsnackar med Vasaloppets företrädare på plats, försöker tålmodigt ta reda på var nycklar och lastbilar befinner sig.

Vasaloppet har vuxit så det knakar de senaste åren. I mitten av 1990-talet var det 30 000 anmälda till Vasaloppsveckan. I dag handlar det om mer än det dubbla med nya besöksrekord nästan varje år. Vasaloppsveckan är numera tio dagar lång, flera olika lopp har tillkommit och en sommarvecka med bland annat CykelVasan har införts.

– Det betyder att kravbilden på oss har ökat. Kommunen har inte hängt med. Vi skulle behöva 22 snökanoner och 4 spårmaskiner men vi har bara en maskin och få kanoner. Vi har fått kritik för att spåren inte varit spårade på morgonen, men med en maskin kan vi bara vara på ett ställe i taget.

Han menar samtidigt att det är svårt för en liten kommun med 20 000 invånare att få skatteintäkter till att finansiera större satsningar.

– Det skulle behövas fler aktörer som lägger krut på spåren. Om vi ska växa måste vi hjälpas åt, säger han.

Men Vasaloppet betyder såklart inte bara utgifter för Mora. Beräkningar visar att
loppet årligen genererar drygt en kvarts miljard kronor i turistintäkter till de tre Vasaloppskommunerna Malung-Sälen, Älvdalen och Mora.

Niclas Larsson, tillförordnad näringslivschef i kommunen, säger att Vasaloppet är med honom varje dag, året om.

– Jag skulle säga att vi är positivt drabbade av det här. Det är världens största skidtävling och ett fantastiskt tillfälle att marknadsföra Mora.

Näringslivskontoret har varje år en monter vid Vasaloppet och där försöker de locka turister att komma tillbaka.

– Vi berättar om Moras förträfflighet och har gjort allt möjligt med varierande framgång. Men åkarna är svåra att nå eftersom de har så fullt upp med annat. De är inte intresserade av jobberbjudanden i kommunen och sådant. Vi är glada om de tar en broschyr, säger han.

Niclas Larsson ska själv inte åka Vasaloppet i år. Men han kommer att vara plats och jobba ideellt för tre olika föreningar.

– Jag ska langa dricka och fixa diplom
i stället.

Det är de ideella föreningarnas förtjänst att Vasaloppet överhuvudtaget är genomförbart. 3 500 funktionärer från 55 olika klubbar jobbar med allt från att dela ut blåbärssoppa till att sortera ryggsäckar i nummerlappsordning. Klubbarna får 60 kronor per arbetstimme. De allra flesta föreningar lever på Vasaloppet och det är få barn i trakten som behöver sälja bingo­lotter eller salami. Samtidigt är det många föräldrar som får slita hårt under veckan om de har flera barn i flera klubbar.

Vasaloppet påverkar de flesta som bor och jobbar i staden. Mora kyrka, som är en annan arbetsplats med flera Visionmedlemmar, tronar upp sig bakom den stora snöhögen vid målgången. Där är förberedelserna inför den kommande veckan i full gång.

Två stora ceremonier tar plats i kyrkan under Vasaloppet. Vid både den traditionsenliga konserten och vid Högtidsfesten med kröning av årets kranskulla kommer lokalen vara fullsatt.

– Från att vara mest en kyrka för Moraborna blir vi en kyrka för hela Sverige och världen. Det är många som vill komma in och titta i kyrkan så vi brukar ha värdar på plats och bjuda på fika under Vasaloppsveckan. Det blir en mötesplats och många kommer för att värma sig, säger Pernilla Lundström, församlingspedagog.

Under veckan har kyrkan fasteinsamling till förmån för kyrkans internationella arbete. Då gör Pernilla Lundström saker som i normala fall inte ingår i hennes arbete.

– Vi har våffelstuga och där står jag och gräddar våfflor i fint förkläde. Förra året samlade vi in 12 000 kronor på det sättet.

Västerås Stift som Mora kyrka tillhör har en tradition att åka Kortvasan tillsammans, i år är ett hundratal anmälda. Men kyrkan gör också annat än att åka skidor i spåret.

– En gång fick en av våra präster viga ett par mitt i spåret, berättar hon.

Skidstadion, en bit från Mora centrum, börjar fyllas med skidåkare strax efter lunch. Det är allt från små barn som tultar fram till vuxna i åtsittande skidkläder som antagligen gör sina sista mil inför de kommande loppen. Många kommer hit på helgerna under vintern och det anordnas träningsläger för åkare som behöver slipa på tekniken.

– Hade vi inte haft det här arrangemanget hade vi varit en liten byhåla med ett vändkors dit folk kan åka och titta på människor i
knätofsar runt midsommar. Vasaloppet är otroligt viktigt för kommunen, säger Mikael Helgeson.

Han och några vaktmästare sitter i fikarummet och diskuterar var spårmaskinen behövs de närmsta timmarna. Först om en dryg vecka kan de koppla av.

– På måndagen sitter alla så här och undrar vad som hände, säger han och säckar ihop i stolen för att illustrera vad han menar.

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum