×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Löpningen har hjälpt Robert tillbaka

2013-03-19, Tidningenvision.se

Konflikten med chefen växte till en varböld som slutligen sprack. Tack vare löpningen, skogen, psykologsamtalen och en ny chef har IT-teknikern Robert Olinder kunnat börja jobba igen.

Fakta

Ställa krav. Vision kan hjälpa dig med att tolka myndighetsbeslut och ställa krav på att arbetsgivaren anpassar ditt arbete eller erbjuder dig nya arbetsuppgifter.

Utlåtanden. Det är ditt eget ansvar att hålla kontakt med Försäkringskassan. Du måste veta var i rehabiliteringskedjan du befinner dig och vad som förväntas av dig. Om Försäkringskassan vill ha in ett utlåtande om din arbets­förmåga måste du begära att arbetsgivaren tillsammans med dig och Vision så snart som möjligt gör utlåtandet och ser till att det skickas in.

Bollplank. Det är ditt eget ansvar att hålla kontakt med arbetsgivaren. Du måste veta om du förväntas inställa dig på arbetet eller delta i någon form av rehabiliteringsåtgärd eller utredning. Om du är osäker på något gällande detta,
kontakta Vision.

Sjuklön. Arbetar du inom kommun, landsting, Svenska kyrkan eller kommunalt bolag? Drar Försäkringskassan in din sjukpenning finns möjlighet att få kollektivavtalad sjuklön från arbetsgivaren. Den utbetalas inte automatiskt och omfattas av särskilda regler. Informera arbetsgivaren om Försäkringskassans beslut att dra in sjukpenningen och kontakta Vision.

Hedemoras tegelröda kommunhus är en oansenlig byggnad. Men för några år sedan framkallade huset stormar i Robert Olinders inre. Hjärtat dunkade häftigt, händerna darrade, svetten dröp. Han körde omvägar för att slippa se, slippa känna.

Nu går han in genom entrédörrarna fem dagar i veckan igen. Och det känns helt okej. För nu upplever han att det är en arbetsplats där det är högt i tak, där han fritt får uttrycka sina åsikter även om de går på tvärs med chefens.

– Det känns bra på söndagskvällarna igen. Jag har ingen ångest över att helgen är slut och att jag måste gå hit, konstaterar 51-årige Robert Olinder.

Hans drygt fyra år långa sjukskrivning för utmattningssyndrom började med att han fick en ny förvaltningschef som sedan även blev chef för IT-avdelningen.

– Han började direkt med enskilda samtal med oss medarbetare. Han hade idéer om hur han ville utforma verksamheten och drog upp linjerna: "Så här ska vi jobba och nu ska du göra så här."

Robert Olinder bad att få tänka över natten. Dagen därpå sa han vad han tyckte: vissa av chefens idéer var helt enkelt inte bra.

– Men det var som att svära i kyrkan. Han blev arg och hotade med omplacering. Budskapet var: gör som jag säger. Jag blev orolig. Kunde han verkligen omplacera mig?

På den tiden var Robert Olinder inte medlem i något fackförbund, men han rådfrågade ändå sin kollega Roland Kols, ombud för Vision.

– Roland sa: "Du kan inte bli omplacerad för att du säger vad du tycker." Men jag var rädd. Skulle jag behöva tiga för att få stanna? Så funkar inte jag. Jag mår dåligt av att inte kunna få ha åsikter.

Förhållandet till chefen blev allt mer infekterat och efter ett tag reagerade kollegerna. De protesterade och sa "så här kan vi inte ha det". Arbetsgivaren såg till att det gjordes en psykosocial analys på förvaltningen. Men trots alla ansträngningar märkte Robert Olinder ingen förändring till det bättre.

– Vid flera tillfällen hotades jag med sparken om jag inte kunde acceptera det som chefen tyckte var viktigt. Naturligtvis tärde det på mig.

Det var som en sträng som långsamt vreds åt. Den mentala spänningen började ta sig fysiska uttryck – svettattacker, sömnsvårigheter, minnesluckor.

– På slutet hade jag svårt att möta honom. Jag har förmodligen förträngt en del av vad som hände den där sista tiden. Jag saknade självinsikt, men min fru uppmanade mig att sluta för att inte hela livet skulle ödeläggas.

I februari 2006 blev Robert Olinder sjukskriven med diagnosen utmattningssyndrom. Först i april 2010 började han jobba heltid igen.

– I början av sjukskrivningen gjorde jag i princip ingenting. Jag kände mig apatisk. Förutom fru och barn var det löpningen som blev räddningen.

Han sprang minst en mil varje eftermiddag i trakterna av hemmet i Stjärnsund, löpningen gav livet stadga.

– Det höll mig uppe, annars är det nog lätt att hamna i missbruk om man är sjukskriven. Som tur var har jag även haft min fru att luta mig emot, utan henne hade jag stått mig slätt.

Kontakten med jobbet under de fyra åren som sjukskriven var ytterst knapp. Bara Roland och en annan kollega ringde för att kolla läget.

– Jag uppskattar verkligen att de hörde av sig. Men min arbetsgivare kontaktade mig aldrig för att fråga hur det stod till. De ansåg väl att våra möten på företagshälsovården räckte. Jag tycker att de borde ha hört av sig mer frekvent, visat mer medmänsklighet.

Efter ett tag insåg Robert Olinder att han inte klarade av att bli frisk på egen hand och ringde den vuxenpsykiatriska mottagningen för att få samtalsstöd hos en psykolog.

– I början var det en pina att gå till psykolog, men där började det rätas upp litegrann. Jag är en sådan som kan ta för mig så jag frågade: finns det inte något annat? Då blev jag erbjuden att gå på Grön rehab.

Grön rehab är en rehabiliteringsmetod som innebär att man tillbringar mycket tid i skogen. Dessutom skulle Robert få träffa en beteendevetare en gång i veckan.

– Promenera i skogen – det lät ju skitfånigt. Men jag provade ändå. Sett i backspegeln var det ett lyckodrag.

Skogen visade sig vara avstressande och ro­givande. Mycket tack vare detta kunde Robert Olinder börja jobba igen. Men det berodde också på att IT-avdelningen fick en ny chef. I januari 2010 började Robert att arbetsträna på sin arbetsplats.

– Vi har fått en bra chef. Han sa till mig: "Du kan säga vad du vill, ingen blir bestraffad för sina åsikter." I början var jag väldigt försiktig. Men nu märker jag att det stämmer– vi har högt i tak. Nu vågar jag tycka igen. Fast jag har blivit mer taktisk.

Sedan tre år är Robert Olinder är tillbaka på sin heltidstjänst. Men ärren efter sjukdomstiden finns kvar.

– Jag är mer introvert, mer återhållsam, glädjen har inte infunnit sig som tidigare. Det är klart att jag är gladare nu än när jag var sjuk, men jag är inte lika sprakande jämfört med hur jag var tidigare.

Karin Warne

karin.warne@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum