×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Lång väntan på egen bostad

2013-03-15, Tidningenvision.se

Det kan ta orimligt lång tid för en person med funktionsnedsättning att få en bostad med särskild service eller en kontaktperson. I de värsta fallen är väntetiden över ett år.

Det är Socialstyrelsen som har kartlagt insatser enligt Socialtjänstlagen och LSS som inte verkställs i tid.  Det handlar om personer som beviljats till exempel en kontaktperson, personlig assistent, daglig verksamhet, ledsagare eller en bostad med särskild service, men som inte fått det inom tre månader.

De längsta väntetiderna gäller beslut enligt LSS om kontaktperson och bostad med särskild service för vuxna. Av de 765 personer som i fjol inte hade fått sin bostad inom tre månader fick 75 procent vänta i över ett halvår. 46 procent av de 741 personer som inte fått en kontaktperson i tid fick vänta i mer än sex månader.

Socialstyrelsen har också tittat närmare på 10 av de kommuner som har förhållandevis störst andel ej verkställda beslut. I det värsta fallet var väntetiden på en bostad så lång som fyra år, medan väntetiden för en kontaktperson varierade mellan tre månader och ett år.

Förklaringarna till väntetiderna för bostäder var enligt kommunerna bland annat brist på lägenheter i kommunen, att byggen av gruppbostäder överklagas  och att enskilda önskar bo i en speciell stadsdel eller bostad. När det gäller lång väntan på kontaktpersoner förklarades det bland annat med att det är svårt att rekrytera kontaktpersoner och att det behövs förarbete för att hitta en person som stämmer med den enskildes behov.

Socialstyrelsen tycker att kommunerna måste bli bättre på att planera för framtida behov av stödinsatser genom bättre handläggning och mer resurser på personal och utbyggnad av boenden.

Mårten Kierkegaard

marten.kierkegaard@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum