×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Handelsanställda har haft störst löneökningar

2013-03-14, Tidningenvision.se

Handelsanställda har haft den bästa löneökningen de senaste tolv åren. Gymnasielärarna och metallarbetare har halkat efter. Det visar statistik från SCB.

Dagens Nyheter har med hjälp av statistik från Statistiska centralbyrån undersökt löneutveckling för tolv stora yrkesgrupper de senaste tolv åren.

År 2000 låg den genomsnittliga månadslönen för en heltidsanställd på 20 300 kronor i månaden. 2011 hade snittlönen stigit till 29 000 kronor, en ökning med 43 procent.

Handelsanställda har haft störst löneökning. För dem har snittlönen ökat med 50 procent. Men enligt tidningen är statistiken något missvisande, bland annat eftersom deltider räknas om till heltid. Lönerna inom handeln är också fortfarande låga jämfört med andra grupper.

Stefan Carlén, förbundsekonom i Handels, säger att den goda löneutvecklingen bland annat beror på jämställdpotter som gav extra påslag på kvinnodominerade områden 2001 till 2010.

Gymnasielärare har haft betydligt sämre löneökning, 36 procent. 2000 låg deras lön 300 kronor över genomsnittet. 2011 var den 1 000 kronor lägre än den genomsnittliga månadslönen.

– Lärarnas löner har konsekvent hållits tillbaka sedan början av 1970-talet. Det här är en illustration av den nationella lärarkrisen, säger Lärarförbundet ordförande Eva-Lis Sirén till Dagens Nyheter.

Även inom vård och omsorg ligger löneökningarna under snittet, på 36 procent. Sjuksköterskor har fått löneökningar på 40 procent.

Arbetare inom verkstadsindustrin har också haft löneökningar under genomsnittet.

– Det finns en myt att industriarbetare har en hög lön. Men när man tittar på det skiljer det bara ett par tusen i månaden mellan kommunalanställda eller anställda i Handels., säger Veli-Pekka Saikala, avtalssekreterare på IF Metall, till tidningen.

Lasse Nilsson

lasse.nilsson@sktf.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum