×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Dags fixa 70 000 jobb till ungdomar

2013-03-21, Tidningenvision.se

Nio av tio kommuner satsar i år på att ordna sommarjobb till gymnasieungdomar. Just nu pågår arbetet med att bemanna omkring 70 000 ferieplatser.

– Vi gör det här för att hjälpa ungdomarna att komma in i arbetslivet. De får lära sig att jobba vitt och bli självständiga över sommaren, säger samordnaren Jankeh Jallow Marong i Nynäshamns kommun.

Nynäshamn har blivit något av en föregångskommun när det gäller sommarpraktik. För sjätte året i rad erbjuds alla ungdomar från årskurs nio till trean i gymnasiet sommarjobb. Kommunen ordnar jobb både i sina egna verksamheter men även i privata företag.

– I år blir det ungefär 750 jobb. Många får komma tillbaka till arbetsplatser de haft tidigare och behöver inte hjälp av oss, säger Jankeh Jallow Marong.

Enligt en prognos från Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, erbjuder nästan alla (93 procent) kommuner sommarjobb till sina gymnasieelever. Det primära syftet är att hjälpa ungdomarna eftersom det har blivit allt svårare att hitta vanliga sommarjobb. Ett annat syfte är att marknadsföra kommunen som arbetsgivare.

Många kommuner erbjuder bara jobb i sina egna verksamheter. Det handlar oftast om enklare sysslor inom barn- och äldreomsorg och parkförvaltningarna. Stockholms stad anställer 5 000 sommarjobbare och Göteborg tar emot 1 500.

I Malmö, med 2 500 platser, får ungdomarna lämna in önskemål om vilken sektor, period och stadsdel de vill jobba i. Därefter placeras ungdomarna slumpmässigt på olika jobb. En fjärdedel är i privata företag. Kommunen betalar ersättning även till dem.

Sollentuna kommun går ett steg längre. Kommunen förmedlar inga jobb utan har ett erbjudande till alla gymnasieungdomar som är folkbokförda i kommunen: ordna ett eget sommarjobb på en till tre veckor så hjälper vi till med lönen. Ungdomarna kan jobba var som helst i landet och även utomlands. Det privata företaget har hela arbetsgivaransvaret.

– Ungdomarna får lön som vanligt av sin arbetsgivare. Efteråt skickar företaget in en begäran om ersättning till mig. Det vanliga är att kommunen står för 50 procent av lönen, säger Elisabeth Hägglund på arbetscenter i Sollentuna.

Förra året fick 68 000 ungdomar sommarjobb i en kommun eller ett landsting. I år räknar var femte kommun med att öka antalet platser.

Lasse Nilsson

lasse.nilsson@sktf.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum