×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Brett stöd för lag mot mobbning

2013-03-28, Tidningenvision.se

TCO, LO och Saco sluter upp bakom Visions förslag om en lag mot trakasserier i arbetslivet. De fackliga organisationerna begär att regeringen utreder Visions lagförslag.

”I dagens Sverige kan anställda frysas ut och mobbas utan att någon ställs till svars”, skriver LO, TCO och Saco:s jurister i en debattartikel i Dagens Nyheter där de uppmanar regeringen att ta intryck av Visions lagförslag.

Argumenten för en ny lag är att dagens regelverk inte räcker för att hjälpa den enskilde som drabbas. Och det är många som drabbas, den senaste undersökningen från Arbetsmiljöverket från 2011 visade att i snitt nio procent, motsvarande cirka 425 000 personer utsatts för mobbning på arbetsplatsen.

Arbetsmiljölagen slår visserligen fast att arbetsgivaren ska förhindra kränkande särbehandling. Men problemet är – som Vision och nu de tre centralorganisatuionernas företrädare konstaterar – att Arbetsmiljöverket bara kan inspektera hur det fungerar på arbetsplatsen och kräva åtgäreder så att det inte händer igen. Det hjälper inte den individ som redan utsatts för mobbning.

Den enda lag facket kan luta sig mot är diskrimineringslagen.  Men då krävs att facket kan åberopa någon av diskrimineringsgrunderna, det vill säga att den enskilde trakasserats på grund av till exempel kön, etnicitet eller sexuell läggning. I arbetsrätten i övrigt finns det idag ingenting att hämta för enskilda eller fackförbund som vill hjälpa utsatta medlemmar, skriver de fackliga juristerna på DN debatt.

Visions förslag till en ”Lag om förbud mot trakasserier i arbetslivet” presenterades i maj i fjol. I den slår man bland annat fast ett förbud mot trakasserier av arbetstagare, att arbetsgivaren är skyldig att utreda trakasserier, och att den som bryter mot lagen ska betala skadestånd. LO, TCO och Saco-företrädarna uppmanar nu regeringen att ta intryck av lagförslaget och tillsätta en utredning för att se över frågan.

Mårten Kierkegaard

marten.kierkegaard@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum