×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Avtal ska ge bra start för nya socialsekreterare

2013-03-05, Tidningenvision.se

Vision i Borås har tecknat ett avtal om mentorskap i socialtjänsten. Alla nyanställda socialsekreterare ska ha en utbildad mentor i tre till sex månader.

Sedan drygt ett år har Borås stad en ny introduktion i socialtjänsten. Alla nyanställda socialsekreterare får en mentor, en erfaren socialsekretare som under upp till sex månader ger handledning och stöd. På hel- eller halvtid – beroende på antalet nyanställda – ger mentorn bland annat introduktion i datasystemen, ordnar studiebesök hos socialstjänstens samarbetspartners, och ger feedback på klientsamtal och utredningar.

Nu har Vision och SSR tecknat ett kollektivavtal som reglerar villkoren för mentorskapet. I avtalet slås fast att alla nyanställda ska delta, oavsett om de är nyutexaminerade eller erfarna. Mentorena ska gå en 7,5 poängs mentorsutbildning, och får därefter ett påslag på lönen med 500 kronor i månaden. Under uppdragstiden får de ett arvode på 1 000 kronor per månad.

– Det här är bara positivt. Mentorsprogrammet är ett bra sätt för nyanställda att komma in snabbare och lära sig fortare. Och för mentorerna kan det också ses som en form av karriär, en utveckling i yrket. De får en kunskap utöver att vara socialsekreterare, säger Tuula Visala Karlsson, Visions avdelningsordförande i Borås.

Kåre Öhrstig, som är verksamhetsutvecklare inom socialtjänsten, konstaterar att man nu kvalitetssäkrar vad mentorskapet innebär.

– Begreppet har tidigare använts lite slarvigt. Nu slår vi fast att man som mentor ska gå utbildningen, vad mentorskapet innebär och att alla nyanställda ska ha en mentor i tre till sex månader, säger han.

Syftet är att minska personalomsättningen och att ge nyanställda en bra start. Borås har över 100 socialsekreterare och biståndshandläggare, och ständig nyrekrytering tar mycket tid och kraft.

– Vi har haft problem inom alla grenar där vi har myndighetsutövning. Personalomsättningen är alldeles för hög, säger Kåre Öhrstig, och framhåller ytterligare en förändring som ska förbättra läget. Kommunen har kommit överens med socionomutbildningarna i Jönköping och Göteborg att varje termin ta emot åtta praktikanter. I höst startar man ett praktikcentrum av samma modell som fanns i kommunen på 1990-talet.

– Erfarenheterna är goda. Vi får socionomer som är bättre förberedda för yrkeslivet, samt att vi knyter bättre kontaker med högskolorna. Vi kommer att anställa en samordnare som enbart arbetar med praktikanterna, säger Kåre Öhrstig.

Mårten Kierkegaard

marten.kierkegaard@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum